Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на розите през есента - кои са най-добрите варианти

12 септември 2024, 17:14 часа

За да се гарантира, че розите са здрави и красиви през следващата година, през есента се извършват важни процедури. За целта някои листа се отстраняват, подрязват. Процедурите срещу вредители и болести са задължителни. Но не трябва да забравяте торенето.

Торене на розите през есента

За силни издънки и мощна коренова система - ако искате да постигнете забележимо подобрение в здравето на розите, тогава е изключително важно да се погрижите за укрепването на издънките и корените на цветята. Най-добре с тази задача се справя калият. Необходимо е да вземете голяма лъжица тор и да я разтворите в кофа с вода. Калиевият монофосфат ще свърши идеална работа. Калиевият сулфат също работи.

Пресаждане на рози - кога е най-добре да се прави

Важно е да се гарантира, че розите могат успешно да оцелеят при всякакви неблагоприятни климатични условия. Магнезият върши отлична работа. За целта ще ви е необходим 40 грама магнезиев тор, който се разтваря в кофа с вода. За младите храсти ще са необходими три литра от продукта, но за възрастните рози ще е необходима половин кофа. Най-добре е да изберете калиев магнезий. Магнезиевият сулфат също се представя добре.

Подходящи за употреба в случая са всички сложни композиции за рози, които са предназначени за есенния период.

Как да се грижим за розите през есента?

През септември е необходимо да се намали поливането и да не се разрохква почвата. Това помага да се спре растежа на нови корени и да се ускори узряването.

Необходимо е да се изчисти почвата около розите от плевели и отломки. От средата на октомври се препоръчва да се откъснат листата на височина 15-20 см и незрелите издънки.

Подхранвайте растението с фосфорно-калиеви торове, които инхибират растежа на храста, ускоряват вдървесеняването на издънките и повишават устойчивостта на розите към замръзване. Можете да наторите розата с компост и пепел. Забранено е въвеждането на азот.

Преди замръзване или в началото на зимата розите се хълмират на височина до 30 см. За това е по-добре да донесете почва от друго място, вместо да я събирате близо до растението - това може да повреди корените. Не се препоръчва използването на дървени стърготини или пясък, защото те ще задържат влагата.

Резитба на розите след цъфтежа

Розите трябва да се подрязват в края на октомври. На този ден трябва да има много слънце и малко вятър. Отрежете избледнелите пъпки, както и слабите и болни издънки.

Всички ненужни клони в центъра на храста трябва да бъдат подрязани. Това се прави, за да се гарантира, че възможно най-много светлина и въздух влизат в храста. Но някои здрави издънки се нарязват на резници, за да може розата да се възпроизвежда по-добре.

Поливане и торене на розите през септември - ето как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес