Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на малините през октомври - защо е важно и как се прави

07 октомври 2024, 19:09 часа

Сезонът е към своя край, но в градината все още има още много работа. Основното внимание на градинарите сега е насочено към горски плодове и по-специално към малините

За да съберат богата реколта от тази култура през следващата година, те трябва да прилагат правилното торене със следните торове.

Торене на малините през октомври 

Първо то трябва да се извърши с магнезий и калций. Предимството на минералните торове е точността на дозиране и лекотата на използване. Ето защо през октомври малините се подхранват с калиев магнезий в количество от 3 супени лъжици тор на 1 квадратен метър почва.

Трябва ли да се поливат малините през есента?

На второ място е важно да се използва фосфор. Фосфорът е един от най-важните торове за овощните култури. Той е отговорен за развитието на кореновата система, така че малините през октомври трябва да се хранят със суперфосфат в количество от 200 грама за същата площ на почвата.

Третото есенно торене е с доломит. През есента малините трябва да се подхранят приблизително с 500 грама доломитово брашно на 1 квадратен метър площ. И накрая, не забравяйте да покриете малините с мулч. За целта може да използвате компост или хумус.

По правило минералните торове се прилагат върху повърхността на почвата и тя се разкопава плитко. Трябва да действате внимателно, за да не повредите храстите, тъй като кореновата система на малините е близо до повърхността и механичните наранявания през есента са напълно ненужни. След прилагане на минерални торове храстите се поливат обилно. Водата ускорява усвояването на хранителните вещества и предпазва корените от изгаряния.

Торене на малини с органични вещества

Някои градинари подхранват малините само или предимно с органични средства. Насипната суха органична материя не само съдържа много хранителни вещества, но също така подобрява структурата на почвата и до известна степен предпазва кореновата система от замръзване, ако е поставена на повърхността на земята. Само през есента не можете да торите почвата с всякакви органични вещества. Трябва да избягвате пресен тор или изпражнения. Те не само не са завършили химичните реакции, които застрашават корените, но може също така да съдържат паразити и техните яйца, както и семена от плевели.

За торене на малини е по-добре да вземете:

  • стар хумус;
  • зрял компост;
  • дървесна пепел.

Компостът и хумусът могат да се добавят към дупките или да се поставят на слоеве от 4-5 см около храстите; в последния случай те действат не само като обикновени торове, но и като добър мулч. Препоръчително е да добавяте суха органична материя в големи количества веднъж на 2-3 години.

Пепелта е ефективен органичен тор. Съдържа предимно калий, но също така фосфор, магнезий и калций – важни хранителни елементи за малината. Пепелта се добавя в суха форма (200-300 гр на квадратен метър) или се организира есенно поливане с инфузия (чаша на кофа вода).

 Есенното хранене е най-важният елемент от грижата за малините. Стимулира образуването на листни и цветни пъпки, повишава устойчивостта на замръзване на издънките и спомага за укрепването на кореновата система. И въпреки цялата си непретенциозност, малините са много отзивчиви към торенето през есента, в което всеки градинар може да се убеди през следващия сезон.

Трябва ли да се режат малините през есента?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес