Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на малини в началото на юли: С какво да поръсите храстите, за да имате голяма реколта?

27 юни 2024, 16:24 часа

Струва си да мулчирате малините през целия сезон, но е особено важно в началото на лятото. Чрез правилното пръскане на храстите по това време можете не само да поддържате здравето на растенията, но и да увеличите реколтата.

Реклама

Защо си струва да мулчирате малините?

Мулчирането е лесна процедура, която включва покриване на почвата около растенията с избран материал. Може да става дума за тор от естествен произход, който да се разлага с времето, наторявайки почвата, или неорганичен. Независимо от вида на избрания мулч, тази обработка носи много ползи за различни видове култури. Също и при малините, които се нуждаят от мулчиране през целия вегетационен период. Някои градинари приемат тази грижа като допълнителна или дори ненужна, но тя се оказва най-важната дейност, която трябва да направим с малините в началото на лятото.

Осигуряване на подходящо pH на почвата – малините растат и плододават най-добре в почва с pH 5,5-6,2, а подходящо подбраният мулч спомага за осигуряването на такива условия;

Запазване на влагата в почвата – малините са чувствителни към суша и се нуждаят от много вода, за да дадат здрави, сочни плодове. Разпръскването на мулч около храстите е чудесен начин да се предотврати прекомерното изпаряване на водата от почвата;

Намаляване на растежа на плевелите – неконтролираният растеж на плевелите около малините води до намаляване на реколтата. Това може лесно да се предотврати с мулч;

Торене на почвата – естествените мулчове бавно се разграждат, обогатяват почвата с хумус и хранителни вещества, което подпомага здравия растеж на малините.

Допълнителна полза от мулчирането на малините е, че мястото за отглеждане изглежда спретнато и подредено. Равномерно разпределеният мулч изглежда като фон, на който са изложени здрави плодови храсти.

Как да мулчирате малини в началото на лятото?

В края на юни и началото на юли малините изискват специални грижи. Това е, когато летните сортове се подготвят за плододаване или тепърва започват да дават плодове. Най-лесният начин да се грижите правилно за тях в началото на лятото е да мулчирате. Благодарение на правилно подбран мулч, малините ще имат достъп до влажна почва по време на горещо време, както и хранителни вещества, които са необходими за производството на големи количества плодове.

Компостираните иглолистни дървени стърготини и слама работят най-добре в много градини. Това обаче не са единствените материали, които могат да се използват. Можете да заложите на сухи игли и шишарки, за да мулчирате своите малини. Същото важи и за компостирана кора, листа, дървени стърготини и счупени стари клони.

Мулчирането на малини в началото на лятото е лесен и ефективен начин за осигуряване на подходящи условия за отглеждане.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес