Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на къпините през април - ето как се прави

19 април 2024, 06:41 часа

За да получите изобилна реколта от къпини, трябва да ги подхраните през пролетта. Това може да се направи още през април, защото по това време по храстите се появяват първите листа. Къпината не е взискателна в грижите, но няколко варианта за торене ще имат положителен ефект върху реколтата.

Няма определено време, когато е идеално да се торят къпините. Можете да направите това от началото на появата на първите листа до замръзване. Важен момент е, че не е необходимо да прехранвате храстите, така че торенето може да се извършва не повече от два пъти месечно.

Съвети при засаждане на КЪПИНИ: Опитните градинари споделят

Във всеки цикъл на растеж храстът има различна нужда от микроелементи. Полезно е през пролетта той да получава азот, по време на цъфтежа - фосфор и калий, а преди зимата - само калий. Когато храстът е болен, добре е да се използват пестициди.

Торене на къпината

За торене на къпиновите храсти може да се използва разтвор, приготвен от плевели - нарежете плевелите на ситно и ги сложете на дъното на бъчва, добавете 50 грама суха мая и налейте вода. Оставете тази смес да се настоява в продължение на 7 дни под слънчевите лъчи и след това поливайте къпината с този тор.

Хумус или птичи тор - за 1 квадратен метър е необходим 1 килограм от този тор.

Мая - торенето с нея ще подобри производителността на храста. Разтворете 100 грама мая в 10 литра топла вода. След това изсипете 2 литра разтвор под всеки храст.

Оборски тор - с помощта на това хранене плодовете ще бъдат по-големи и по-сладки. Просто направете 20-сантиметрова вдлъбнатина до всеки храст и изсипете 1 супена лъжица от продукта.

Пепел - подхранва растението с калций и нормализира киселинността на почвата. Разтворете 1 супена лъжица пепел в 10 литра вода. Подхранвайте под корена в сухо време.

Полезно е да смените органичните торове с минерални. Препоръчително е продуктът да се сменя всеки сезон. Най-добрите минерални торове включват: калиев сулфат, натриев хумат, универсални минерални комплекси, хуминови препарати и калиев сулфат.

Как да режем къпините, така че по-късно да има много големи плодове?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес