Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на градината с пепел - никога НЕ правете тази грешка

10 септември 2024, 13:33 часа

Дървесната пепел е полезен тор, но трябва да знаете някои от тънкостите, свързани с нейното използване. В случая дори опитните градинари допускат една сериозна грешка.

Как да подхраним растенията с пепел

Много градинари просто разтварят пепел във вода и поливат растенията с този разтвор. Това е грешно. Също така не поръсвайте лехите със суха пепел, това няма да даде очаквания ефект.

За да се абсорбира съдържащият се в пепелта калий, той трябва да се комбинира с оцет. Този тор се приготвя по следния начин. Първо, разтворете чаша пепел в 10 литра вода. След това добавете чаша 9% оцет, разбъркайте и оставете за няколко часа или за една нощ.

5 растения, за които пепелта е опасна през август - не ги торете с нея

Пепелта съдържа много полезни вещества и може да замени повечето фосфорно-калиеви торове. Но малко градинари знаят целия списък за приложение на тази съставка в градинарството.

Как пепелта може да помогне в градината?

Една чаша пепел на 1 кв. метър замества супена лъжица калиев сулфат. Растенията ще получат необходимия елемент бор, който особено липсва на песъчливи почви. Но си струва да запомните, че твърде много пепел ще прогони земните червеи, които са важна част от плодородието.

Пепелта може да се добавя не само в суха, но и в течна форма. Обикновено пепелта се смесва с вода при торене на корените на растенията. Така се усвоява по-бързо от корените. Редовното прилагане на пепел не само ще осигури на растенията необходимото подхранване, но и ще ги предпази от много вредители.

За борба с вредителите пепелта се настоява във вода за един ден. След това растенията се третират с този разтвор. Пепелта не е отрова, няма да убие вредителя, но ще създаде неблагоприятна среда за него, сякаш оцеляват насекоми.

Има хипотеза, че пепелта, добавена в почвата в големи количества, може да изгони телените червеи. 

Пепелта предпазва кореноплодите от гниене по време на съхранение. Например картофи, цвекло и други зеленчуци се поръсват с пепел. Тя ще отнеме излишната влага и ще дезинфекцира плодовете. Корените на далиите се запазват идеално, ако се поръсят с пепел.

Пепелта може да се счита за стимулатор на покълването на семената. Разредете 2 супени лъжици пепел в литър вода. Семената се накисват в тази смес. Те не само покълват по-бързо, но и разсадът е много по-силен.

Добре е да добавите пепел в големи количества към компоста. Обогатява го и го прави по-питателен.

С помощта на пепел можете да се борите с най-ужасния враг на градината - листни въшки. Пепелта, сапунът и водата са първото средство, което идва на ум на всеки градинар, след като забележи паразити по клоните. Само няколко третирания и врагът е победен. 

Пепелта е полезн, но не забравяйте, че тя намалява киселинността на почвата и ако почвата е неутрална, тогава големи количества пепел ще я направят алкална. Следователно нейното приложение трябва да бъде умерено. Това правило важи за всеки тор, така че просто спазвайте пропорциите.

Торене с пепел - кои растения НЕ го обичат

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес