Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на доматите със сода - ето как се прави

30 юли 2024, 17:23 часа

Обикновената сода за хляб може да донесе неочаквани ползи на доматите. Продуктът, който имате в кухнята си, може да прогони вредителите от насажденията, а също така и да подслади реколтата от домати.

Поръсете сода за хляб върху вашите домати и лесно можете да отблъснете вредителите. Този трик също така ще повиши тяхната плодовитост и ще ги предпази от често срещани заболявания. 

Как да подобрите реколтата от домати

Само 1 супена лъжица сода за хляб, поръсена около растението, ще намали киселинността на почвата, насърчавайки сладкия вкус на доматите. Важно е обаче да сте сигурни, че не използвате твърде много сода за хляб.

Белият тор, който увеличава реколтата на краставиците и доматите 

След поръсване със сода, почвата трябва да се напои с вода, така че веществото да се абсорбира по-добре. Този ефективен метод ще подобри вкуса на доматите без химически добавки. За да стимулирате растежа и да подобрите добивите, разтворете няколко супени лъжици сода за хляб в кофа с топла вода. Този разтвор трябва да се използва за поливане вечер веднъж седмично.

Много често доматите са атакувани от листни въшки, които дори могат да унищожат цялата реколта. Содата за хляб може да ги премахне - прахообразното вещество ги отблъсква и им пречи да се хранят с растението.

Ако около растението има много плевели, можете да се отървете от тях, без да използвате химикали. Всичко, което трябва да направите, е да поръсите сода за хляб върху тях, а прахът сам ще изгори плевелите и ще неутрализира вредата им.

Намаляването на pH на почвата позволява на растението да абсорбира по-добре хранителните вещества, насърчавайки здравословен растеж и по-голям размер на плодовете. Содата също е в състояние да премахне брашнестата мана и се бори с деформацията на плодовете.

За да сте сигурни, че доматите получават необходимото количество хранителни компоненти, можете да ги поливате в корените или да напръскате храстите със соден разтвор.

Най-популярната сред градинарите е класическата рецепта за торене. Трябва да вземете 10 литра вода, да добавите към нея 200 гр сода за хляб, да разбъркате всичко добре, да излеете разтвора в спрей бутилка и да напръскате доматените храсти с него.

Има и универсална рецепта, която също е популярна. Трябва да вземете 10 литра вода, добавете 2 супени лъжици сода за хляб, 2 супени лъжици растително масло и малко количество препарат за миене на съдове или течен сапун. Това торене ще ускори процеса на появата на пъпки и ще увеличи добива с до 20%.

Поливане на доматите през август - сутрин или вечер е по-добре да се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес