Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на доматите по време на узряване - ето кои са най-добрите торове

17 юли 2024, 11:14 часа

Торенето на доматите не завършва с цъфтежа или появата на първите завръзи. Важно е те не само да растат, но и плодовете да узряват по-бързо. Торенето не трябва да се преустановява дори по време на узряване на плодовете.

Торене на доматите при узряване

Подходящ съд се напълва с птичи тор до ½ от обема, а останалата част се напълва с вода. Инфузията ще бъде готова след 3 дни, след което концентратът се разрежда с вода 1:15 и се използва за напояване. Разход – 3 литра на храст.

В жегата поливайте доматите само по този начин

Борната киселина също е добър вариант. Приготвя се разтвор на борна киселина (10 гр) с йод (10 ml) и дървесна пепел (1,5 л). Съставките се разреждат в 10 литра вода.Всичко трябва да се смеси добре и да се използва за поливане. Разход 1 литър на храст след предварително поливане.

Можете да използвате и суроватка (2 л), към която се добавят 2 супени лъжици дървесна пепел и 10 капки йод. Съставките се разреждат в 10 литра вода. Консумацията от този разтвор е 1 литър на храст.

Най-добрият вариант са фосфорно-калиеви торове. Ще трябва да разтворите калиев монофосфат (5 гр) в 10 литра вода и да използвате този разтвор за поливане веднъж на всеки 2 седмици.

Други начини за торене на доматите

Яйчните черупки са добър метод за подхранване на доматите. Калцият ще помогне на корените да абсорбират азот от почвата и ще укрепи имунитета на растението. В черупките на яйцата има много от този елемент.

Запарката се приготвя от черупките на 10 яйца и 3 литра вряща вода. Настоявайте за 5 дни, след това прецедете и можете да нахраните разсада. Порасналите растения се поливат с 3 супени лъжици, а под малките се изсипва една супена лъжица яйчен тор.

Мляко + йод е друг добър вариант. Благодарение на него растенията ще получат калий, както и защита от болести и вредители, ако се пръскат веднъж на всеки 2 седмици с разтвор на мляко и йод. Приготвя се от 5 капки йод на 0,5 литра мляко. Препоръчвасе да пръскате разсада с бледи листа с този разтвор.

Краставиците ще плододават по-добре и ще получат добра защита от вредители и болести, ако се поливат или пръскат с млечен разтвор.

Много е важно да поливате растенията с обикновена вода няколко часа преди да наторите разсада с какъвто и да е тор. В противен случай можете да изгорите сухите корени.

Препоръчитено е да редувате народни торове под формата на инфузии от пепел, люспи от лук и черупки от яйца. Поливайте разсада с тях веднъж седмично. По този начин младите растения ще получат всички хранителни вещества, необходими за растежа и развитието им.

3 сорта домати, които може да засадите през юли - ще берете реколта до октомври

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес