Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тор от стари картофи - ето как го приготвят опитните градинари

18 юли 2024, 11:26 часа

Старите картофи може да нямат най-добрия вкус, особено когато пресните картофи са в сезон и определено са много по-вкусни. Обикновено през юли картофите от старата реколта вече покълват и губят вкуса си, така че определено те не са добра опция за консумация. Но само градинарите с опит не ги изхвърлят - вместо това те приготвят питателен тор от тях.

Приготвяне на питателен тор от стари картофи

Не е необходимо да изхвърляте вече покълналите грудки. Всъщност те може да бъдат изключително полезни и да подобрят добива на много култури във вашата градина. Друг голям плюс: изненадващо лесно е да направите тор от картофи.

Най-добрият юлски тор за богата реколта от картофи

Ето какво трябва да направите:

  • подгответе дълбок съд с голям капацитет;
  • нарежете немити и необелени картофи на парченца и ги сложете в съда;
  • напълнете с обикновена вода в съотношение 1: 1 и добавете съставки с полезна микрофлора - можете да използвате мая или сок от кисело зеле;
  • разбъркайте сместа и покрийте съда с хранителен филм;
  • оставете за една седмица.

Когато торът се влива и е готов, той може да се използва като ефективен поташен тор или подобрител на растежа. Преди да полеете растенията с него, той трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10. Имайте предвид, че не можете да поливате растенията с концентриран разтвор.

Картофени обелки - за какво ги използват опитните градинари

Освен от стари картофи, опитните градинари приготвят ефективен тор и от картофените обелки. Те съдържат много хранителни вещества, които могат да насърчат растежа и развитието на растенията. Този органичен материал е богат източник на нишесте, органични киселини, мазнини, калий, витамин С и сол. В резултат на това картофените обелки са ценен и екологично чист тор, който може да подобри плодородието на почвата и да насърчи здравословния растеж на растенията.

Отвара от картофени обелки може да се използва като тор за стайни растения веднага след презасаждането им. Този тор е безопасен и ефективен, като осигурява на растенията хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат. Използването на картофени обелки като тор има редица предимства в сравнение с традиционните химически торове. Първо, картофените обелки са безплатен и лесно достъпен източник на хранителни вещества, който може да се намери във всяка кухня.

Освен това картофените обелки са екологично чист тор, който не уврежда човешкото здраве и околната среда. Те могат да се използват за наторяване на широк спектър от култури: от овощни дървета и храсти до зеленчукови култури и стайни растения. Тази универсалност прави тора от картофени обелки ценно допълнение към арсенала от торове на всеки градинар. Когато използвате картофени обелки като тор, е важно да изберете правилния вид обелки. Пресните, сурови картофени обелки са най-добрият избор, тъй като съдържат най-висока концентрация на хранителни вещества. Варени картофени обелки или обелки от картофи, които са били съхранявани дълго време, може да загубят част от хранителната си стойност и да не са толкова ефективни.

Най-често срещаният метод за използване на обелки от картофи като тор е компостирането им. Това превръща кората в богата на хранителни вещества почвена добавка, която може да се използва за наторяване на растенията.

Като алтернатива картофените обелки могат да бъдат заровени директно в почвата около растенията, осигурявайки източник на хранителни вещества с бавно освобождаване във времето. Използвайки обелки от картофи като тор, градинарите могат да подобрят здравето и производителността на своите растения.

Само опитните градинари винаги поръсват картофите с това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес