Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 3 грешки, които неопитните градинари допускат с доматите

07 септември 2023, 15:44 часа

Когато става въпрос за отглеждането на домати у дома, дори най-опитните градинари могат да допуснат грешки, които да забавят растежа и да намалят реколтата. В следващите редове ще разгледаме най-честите от тях и как да ги избегнем.

Грешка номер 1 - Засаждане на гъсто

Една от основните грешки е засаждането на доматите твърде близо един до друг, особено ако ги отглеждате в оранжерия. Важно е да се спазва средно разстояние от 60-70 сантиметра между корените в реда и между редовете, за да предотвратите взаимното задушаване на растенията.

С този домашен тор цветята ще имат обилен цъфтеж

Грешка номер 2 - Преполиване

Доматите не обичат прекомерна влага. След първата седмица след разсаждане, избягвайте излишното поливане. Прекомерната влага стимулира растежа на листата, но намалява образуването на цветя и плодове. Редовното поливане може да започне след масовото завързване на плодовете.

Грешка номер 3 - Неправилно отстраняване на листа

Изхвърлянето на здрави листа може да навреди на растението. Старите, болни и жълти листа следва да бъдат отстранявани, но не повече от 3 клонки на един път. Това помага да се поддържа правилното изпарение на излишната влага и да се насочи към плодовете.

Ето я най-честата грешка, която понижава реколтата на доматите

С избягването на тези най-чести грешки при отглеждането на домати, вие ще имате по-здрави и плодородни растения, които ще ви наградят с вкусни и сочни плодове. Все пак, следващия градинарски сезон ще бъде по-успешен, ако спазвате тези съвети.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес