Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

31 май 2024, 14:08 часа
Реклама

Божурите са едни от най-ефектните, ароматни, нежни и красиви цветя, които могат да се отглеждат в една градина. Неслучайно често се наричат "кралици на лятото". От тънки стъбла израстват великолепни пъпки, които разцъфтяват и се превръщат в невероятно красиви цветя с наситен цвят и опияняващ аромат.

Не изискват много почва, но за да цъфтят по-продължително и пищно, трябва да се наторят през пролетта. Няма нужда да използвате закупени от магазина торове. По-добре е да използвате изобретението на нашите баби, което се е доказало като високоефективно през годините.

Как да гледате правилно божури?

Още: Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Божурът се нуждае от слънчево място, защото е светлолюбиво цвете, което се нуждае от много слънчева светлина. Трябва да се отдели от другите цветя и храсти, защото те могат да отнемат твърде много хранителни вещества, което ще се отрази на състоянието и цъфтежа му. В допълнение, божурът е много чувствителен към вятъра, така че си струва да го засадите на място, което е защитено от него. Вирее най-добре в хумусна, влажна, песъчливо-глинеста почва с pH 6-7. Що се отнася до торенето, божурите ще оценят почвата, която съдържа голямо количество калиеви и фосфорни съединения, а не азотни съединения, както е при повечето растения.

Домашният тор на баба

За да расте божурът интензивно и обилно, си струва да го „поглезите“. И така, с какво трябва да нахраните божур, за да ви радва по-дълго време? Можете да опитате да купите тор за божури, но също толкова ефективно и много по-евтино решение е да си приготвите следната рецепта, която нашите баби са използвали.

Още: Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

Трябват ви само две съставки - мая и захар. Разтворете две супени лъжици захар в девет литра вода заедно с 11 гр мая. След това оставете сместа на тъмно място за една нощ. На следващия ден торът ще бъде готов за употреба. Поливайте растението с него веднъж седмично - докато пъпките се превърнат в цветя.

Ще се отървете от плевелите за нула време с този бабин трик

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес