Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на богатата реколта от домати се крие в тези 2 съставки

28 юни 2023, 13:44 часа

В днешната статия ще споделим с вас някои от най-популярните решения за отглеждане на богата реколта от домати.

Ще ви разкажем за натуралните съставки, чието действие е много по-добро от това на химическите торове, закупени от магазина.

Ще разкрием пред вас защо йодът е толкова полезен за доматите и как им действа пепелта. Разбира се, няма да пропуснем да споменем и препоръчителните количества от тези съставки, защото дозировката е нещо много важно. Ако прекалим с нея, рискуваме да унищожим реколтата.

Правила за голяма реколта от краставици. Всеки градинар трябва да ги знае!

През поседените няколко години се говори много за йода. Този фармацевтичен продукт не само, че ускорява греенето на доматите, но и способства за предотвратяването на късна болест по растенията.

Приготвянето на йодена смес е лесно. 4 капки се разреждат в 10 литра вода. Около 2 литра от разтвора са достатъчни за едно растение. Когато поливате, внимавайте да няма контакт с листата на растенията.

Освен йод, можете да подхраните доматите с пепел. Резултатът ще е също толкова добър. Нужно е да смесите 300 грама пепел с 3 литра вода. Сместа се вари в продължение на половин час и след това се прецежда. Разрежда се със същото количество чиста вода. Препоръчително е да се добави и сапун към нея, за да може подхранващата смес да се задържа върху листата на доматите.

Първата тор се изсипва в корените, а втората се пръска директно върху листата.

Това са двете натурални средства, които ще дадат чудни резултати, а доматите ще са още по-здравословни, вкусни и червени.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес