Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събиране на лозови резници - кога и как се прави

30 септември 2024, 11:37 часа

При събиране на лозови резници важен аспект е времето на извършване на операцията. Извършва се през есента, две седмици след като основната част от листата на гроздето е паднала, но още не са настъпили първите слани. 

Лозови резници - какво трябва да знае всеки лозар за тях

Процедурата трябва да се извърши по време на периода на резитба на гроздови издънки. Това се дължи на факта, че в края на есента гроздовите храсти са обогатени с хранителни вещества. Лозата, от която ще се приготвят резниците, трябва да бъде от най-добрите сортове грозде, по отношение на вкусови и качествени характеристики.

Направете това и ще забравите за копаенето на лозето

Трябва да има кафяв цвят, дебелина 8 - 12 мм и междувъзлие 10 см. Задължителен критерий е зрелостта на храстите, липсата на болести и вредители. Лозата трябва да е гладка, без повреди и да има две до четири пъпки на отрез. Отстрани на засадените клони е необходимо да направите бразди с остър предмет.

Резницата може да се определи като висококачествена, ако е плътна, няма повреди, няма петна, има кафяв цвят, разрезът е зелен, не надвишава необходимите размери.

Отрязаните гроздови резници преминават процес на сортиране и обработка. Тяхната обработка се състои от:

  • Цялостно намокряне във вода;
  • Използване на 5% меден сулфат за предотвратяване на вредители;
  • Изсушаване;
  • Сортиране;
  • Разпределяне и връзване на снопове;
  • Опаковане с найлоново фолио.

Не забравяйте, че за ефективно съхранение на покълнали резници е необходимо да се спазват температурните условия през целия зимен период. Не се допуска превишаване на температурата над 5 ° C и появата на прекомерна влажност в помещението.

За отглеждане на разсад се използват едногодишни резници с три очи, отрязани през есента от плододаващи храсти по време на резитба. За предпочитане е резниците да се режат от средната част на лозата, тъй като там пъпките са най-развити и плододават. Когато избирате лози за рязане на резници, които в близко бъдеще ще станат разсад, трябва преди всичко да обърнете внимание на степента на тяхното узряване. Обикновено зрялата лоза има ярък светлокафяв цвят, твърда тъкан и пука при огъване. Неузрялата лоза в повечето случаи има мръснозелен цвят и набръчкана повърхност - такава лоза не е подходяща за резници.

Храстът, от който се вземат резници, не трябва да бъде засегнат от гъбични заболявания като мана, оидиум и др. Лозата на засегнта храст по правило има сиво-кафяви петна, специфична миризма и е напълно или частично незряла. При подрязване такава лоза трябва да бъде извадена от лозето и изгорена, оставяйки само здрави издънки на храста. Тези здрави издънки могат да се използват и за резници.

Кога се прави първото пръскане на лозето?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес