Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете само 1 лъжица от това във водата за поливане на краставици и ще прибирате реколта до октомври

25 август 2024, 08:15 часа

Отглеждането на краставици до късна есен не е трудно, просто трябва да подмладите растенията и да ги излекувате от болести, за да удължите плододаването им. Краставиците могат да растат и дават плодове до средата на есента, необходимо е просто да им помогнете. Увеличете грижите за тях, покрийте ги през нощта, поливайте ги с топла вода и се отървете от насекоми и болести, които ги атакуват.

До началото на август краставиците вече преминават през първия етап на плододаване. Това изтощава растенията. Не са за пренебрегване и щетите върху почвата от ежедневното прибиране на реколтата. В резултат от изтощаването на почваа и насажденията се увеличава рискът от гъбични инфекции, например брашнеста мана.

Третиране на краставиците за удължаване на плододаването им

Ако искате да ядете краставици до късна есен, тогава трябва да им осигурите спешна помощ и спешно да извършим листно подхранване с разтвор на урея (1 супена лъжица на 20 литра вода). Това подхранване ще помогне на листата на краставицата да възвърнат своята свежест и зеленина, ще засили процеса на фотосинтеза в тях.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

Уреята съдържа голямо количество азот. И това е елемент, от който растенията се нуждаят за синтеза на протеини и нуклеинови киселини. Без него растежът и развитието на растенията са невъзможни. Краставиците са много взискателни към съдържанието на азот в почвата. При дефицит на този елемент листата стават бледозелени, след това пожълтяват и умират. Подхранването на краставици с урея избягва тези проблеми. 

Азотен тор на базата на урея трябва да започне да се използва от момента, в който на разсада се появи първият истински лист. За оранжерийните растения и тези, които растат на открито, продължителността на този период е различна и съответно рецептите за състава на хранителните смеси се различават. След торене на растенията с хранителен състав на базата на урея, се поръсва почвата около храстите с пепел.

За третиране и защитата от вредители и болести също се използва урея. За тази цел храстите на краставиците се пръскат с разтвор, приготвен чрез разреждане на 0,5 - 0,7 g карбамид в 10 литра вода. След пръскане с този състав краставиците са по-устойчиви на дългоносици и листни въшки. Използвайте същото решение за борба с болестите по растенията (късна болест, сива плесен, краста). За предотвратяване на заболявания използвайте по-малко концентриран състав.

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на пепел и люспи от лук?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес