Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще берете малини в кофи, ако през септември извършите правилна резитба

12 септември 2024, 19:40 часа

През септември е много важно да се извърши правилна резитба на малините, за да се подобри реколтата им. Това е задължителен етап от подготовката на храста за зимуването му. За да извършите резитбата правилно, трябва да обърнете внимание на вида малини, които отглеждате в градината си – обикновени или ремонтантни.

Правилна резитба на малините през есента 

Градинарите съветват да режете малините със заточени ножици за подрязване. Разрезът трябва да е равен, за да не се намали устойчивостта на растението към замръзване. По време на резитбата острието трябва периодично да се дезинфекцира.

Засаждане на малини през есента - кога и как се прави

Резитбата трябва да се извърши след плододаване. Някои малинови храсти все още могат да дадат реколта, така че идеалното време се счита за края на септември - началото на октомври.

Всяка клонка, която вече е дала плод, трябва да се отреже. По този начин можете да избегнете разпространението на възможни вредители. Едногодишните зеленикави и двугодишните тъмни издънки трябва да бъдат подрязани.

Ако отглеждате ремонтантни малини, тогава първо трябва да премахнете горните части на едногодишни издънки, които вече са дали плод, след това двугодишни и след това слаби издънки, които вече имат много малък шанс за успех зимуване.

За обикновените малини трябва да премахнете двегодишни и слаби издънки и да оставите 10 силни стъбла сред едногодишните, ако малината расте като храст. След подрязване храстите трябва да бъдат добре напоени - това се отнася най-вече за ремонтантните малини. Почвата трябва да се мулчира със суха слама или елхови клонки за зимата.

Ремонтантните малини са малко по-взискателни към грижите, така че имат определени характеристики при подрязване. Те дават две реколти годишно, така че всички издънки на тези храсти се отрязват напълно.

Ако искате да получите ранна малинова реколта, тогава трябва да оставите някои от миналогодишните издънки, но не повече от 5 броя на храст. На двегодишните издънки плодовете вече ще се появят в началото на лятото, на двугодишните издънки - в края. Като следвате всички тези съвети, ще получите отлична реколта през следващата година. 

Какви са ползите от малините?

Малините съдържат цяла комбинация от витамини и микроелементи. Те изобилстват от витамин С, който има голям ефект върху имунната система, кожата и функционирането на стомашно-чревния тракт. В допълнение, плодовете са богати на витамин А и витамини от група В. Интересен факт е, че малините подобряват и стимулират работата на мозъка, а съдържащата се в тях фолиева киселина е полезна за жените.

Кога да засадите малини през есента и как да го направите правилно?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес