Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семената от доматите ще издържат до следващата година, ако направите това

17 октомври 2024, 12:07 часа

Ако отглеждате домати в градината си, вече знаете, че семената са много важни. И ако не искате да ги купувате, можете да ги съберете сами от плодовете.

Разбира се, реколтата от домати може да зависи от голям брой фактори: грижи, време, почвени условия. Но зависи и от семената и ако искате да сте сигурни, че качеството им е най-доброто, струва си да ги подготвите сами. 

Събиране и съхранение на семена от домати

Има две очевидни предимства на този процес. Първо, следващата година няма да се налага да купувате семена за засаждане. Второ, имате добри шансове да засадите в градината си сорт домати, който вече познавате и харесвате.

По колко домати може да се ядат на ден?

Първата стъпка е изборът на плода, от който искате да берете реколта. Трябва да е свободноопрашващ се сорт, който е напълно узрял и не е засегнат от болести.

Определете кои характеристики на доматите ви интересуват най-много: сладост, киселинност, ранно узряване или устойчивост на болести. След като намерите плод, който отговаря на тези критерии, той може да бъде използван. 

Всеки домат може да има до 100 семена, така че няма да се налага да си набавяте голямо количество плодове. Плюс това, ако се съхраняват правилно, семената могат да издържат 10 години или дори повече.

Как се събират семена от домати?

Процесът не е труден и ако следвате няколко стъпки, ще имате качествен посевен материал за домати, които да отгледате в градината през следващата година.

Изберете домат. Плодовете трябва да са напълно узрели и сочни. Няма смисъл да събирате семена от домат, който не отговаря на вашия вкус.

Нарежете домата и отстранете семките. Семената и пулпата могат да се поставят в малък, чист буркан. Пулпата и течността от доматите са необходими, за да могат семената да ферментират през следващите няколко дни.

Покрийте буркана и оставете съдържимото в него да ферментира. Използвайте хартиена кърпа или друг дишащ материал за това и закрепете с гумена лента. Съхранявайте до три дни, като разбърквате веднъж на ден. Не се притеснявайте, ако в буркана се появят гъбички – това е част от процеса.

След тридневна ферментация отворете буркана и го напълнете с вода. Семената трябва да потънат на дъното, отделяйки се от пулпата. Излейте водата и повторете процеса, докато стане чиста.

Изсушете семената. Прецедете семената и след това ги разстелете върху хартия, за да изсъхнат. Това трябва да стане при стайна температура и семената трябва да се разбъркват, така че да изсъхнат равномерно.

Съхранявайте в хладно и тъмно помещение. След пълно изсушаване, което отнема няколко дни, поставете семената в контейнер или торба. Съхранявайте в килер или хладно помещение до следващата година.

Само опитните градинари всяка есен заравят цели домати в градината

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес