Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

18 септември 2024, 15:31 часа

Интересен факт, но невенът е отличен тор и опитни градинари отдавна използват една тайна в градината, която е свързана със сухите съцветия на това цвете.

Заравяне на изсъхнали цветове от невен в градината

През ноември, когато цветовете са напълно изсъхнали, сухи стръкове от невен могат да се използват като тор. Невенът често се засажда в градината за защита срещу вредители и някои болести. В допълнение, цветовете му са отличен зелен тор, защото насищат почвата с хранителни вещества, подобряват плодородието и увеличават добива.

Цветето, което ще ви избави от всички дългове - сложете го на това място в дома си

Невенът може да се използва за приготвяне на компост, мулчиране и създаване на течен тор. Тайната е в заравянето на невена в почвата. Благодарение на това в градината няма да има вредители, които да не харесват миризмата на тези цветя дори когато са изсъхнали. Това се отнася и за туртата, която също е от семейството на невена и много градинари отглеждат в градината си.

Корените от невен имат пагубен ефект върху размножаването на гъбични колонии. Градинарите с опит споделят, че те действат като превантивни методи срещу моркови и лукови мухи, които могат активно да се развиват с настъпването на по-топло време.

Ето защо те трябва да бъдат заровени в почвата и през пролетта можете да сте сигурни, че в градинската леха няма вредители, които да попречат на засадените растения да се развиват добре. За най-добър ефект ги прекопайте заедно със зеления тор.

В бъдеще, ако засадите невен в същата леха, където планирате да отглеждате ягоди и други ягодоплодни култури, тогава знайте, че цветята ще отблъснат нематодите. Невенът също отблъсква насекомите, така че е полезно да го засадите в близост до домати, зеле и картофи.

Ползи от невен в градината

Цветята издават остра миризма, която много гризачи и насекоми не харесват. За да ги прогонят, цветята се засаждат около периметъра на лехите или между редовете насаждения. Така че, ако ги засадите до зелето, можете да го предпазите от гъбични заболявания, до лука - от луковата муха, между ягодите - от ягодовата дългоносица.

В допълнение, колорадските бръмбари и листни въшки не харесват миризмата на невен. Освен това специален аромат извършва не само самото растение, но и корените му. Миризмата му отблъсква телените червеи, къртиците и нематодите. Микроскопичните червеи - нематоди живеят в почвата, паразитизират растенията, понякога напълно унищожават реколтата. Така че веществата, отделяни от растението, също имат вредно въздействие върху нематодите. 

През есента изкопайте лехите заедно с нарязани върхове от невен. Веществата, по-специално фитонцидите, съдържащи се в растението, имат пагубен ефект върху бактерии, вируси и гъбички. Инфузиите от върховете помагат за ефективна борба с черния крак, сивото гниене, фузариозата и други заболявания на зеленчуковите и градинските култури.

Чрез засаждане на невен до стволовете на овощни дървета можете да се справите без третиране с пестициди, използвани за борба с вредители и болести. 

Тиофенът е ароматно вещество, съдържащо се в растението, което инхибира растежа на някои плевели. Невенът помага да се отървете от такива вредни плевели като пълзяща житна трева, хвощ и тученица. 

Културата има влакнеста коренова система. Когато отрязвате надземната част на растението с ножица през есента, оставете корените в земята за зимата. В резултат на това ще се подобри циркулацията на въздуха в почвата и усвояването на влагата от растението.

Добавянето на върховете на невена към компоста подобрява състава на компоста, значително намалява броя на патогените и броя на ларвата, която снася яйцата си в компостната купчина.

През есента, когато отрязвате надземната част на растението, то не може да се постави в компост, а да се използва като мулч под овощни дървета, храсти, ягодови насаждения и зеленчукови насаждения. Това не само предотвратява растежа на плевелите, но и такива вредители като къртици, телени червеи, ягодови дългоносици и колорадски бръмбари няма да се доближат до тези насаждения. Когато засаждате лалета и лилии през есента, е добре да ги покриете отгоре с мулч от върховете на невен - луковиците няма да бъдат изядени от вредители.

Цветето, което трябва да се засади до ягодите и картофите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес