Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари правят това с невена през есента

14 октомври 2024, 16:55 часа

Много градинари засаждат невен в градината си, тъй като знаят, че цветето има много ползи. Тези цветя помагат за намаляване на вероятността от развитие на множество заболявания. Невенът също е в състояние да прогони някои вредители от градината. Но в края на сезона много градинари се чудят какво да правят с тях. Той всъщност може да е от полза за някои насаждения в градината дори и по това време на годината  - например това са ягоди, рози и чесън.

Топ приложения на невена в градината

Известно е, че ягодоплодната култура са податливи на редица болести и много вредители ги нападат. Следователно невенът може да се използва за покриване на ягодови лехи. След това ще бъде възможно да се постави слой мулч. Много градинари искат да запазят розите си красиви и здрави за следващия сезон, но това не е лесен процес. Затова една от тайните е използването на невен. Просто трябва да нарежете цветята и да ги разпръснете върху повърхността на почвата на розовите насаждения.

Кой ТРЯБВА да пие чай от невен - отговор от лекар

Малко градинари знаят, че натрошените невенчета могат безопасно да се поставят в дупка при засаждане на зимен чесън. Това ще помогне за прибиране на богата реколта.

Невенът е отличен компонент за компост и може да се използва за създаване на слой мулч.

Други ползи от невена в градината

Химическият състав на това цвете е доста богат. Етеричните масла, фитонцидите, витамините, минералите, алкалоидите, органичните киселини и други, притежават множество лечебни свойства за човека. Настойките от цветовете му се използват в народната медицина. Невенът е не по-малко полезен в градината. Затова опитни градинари го отглеждат:

  • За борба с вредителите и болестите в градината;
  • Като зелен тор за подобряване структурата на почвата;
  • Помощ в борбата с плевелите.

Цветята издават остра миризма, която много гризачи и насекоми не харесват. За да ги изплашат, невенът се засажда около периметъра на лехите или между редовете насаждения. Ако го засадите до зелето, можете да го предпазите от гъбички и вредители, до лука - от луковата муха, между ягодите - от ягодовата дългоносица.

В допълнение, колорадските бръмбари и листни въшки не харесват миризмата на цветя. Освен това мирише не само самото растение, но и корените му. И тази миризма отблъсква телените червеи, къртиците и нематодите. Микроскопичните червеи - нематоди живеят в почвата, паразитизират растенията, понякога напълно унищожават реколтата. Веществата, отделяни от растението, също имат вредно въздействие върху нематодите.

Как се прави мехлем от невен?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес