Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 5 капки от това и доматите ще растат като луди

31 юли 2024, 20:40 часа

Градинарите с опит знаят как с помощта на едно ефективно и достъпно средство да предпазят доматите от болести и да увеличат производителността им. Благодарение на него образувалите се вече плодове няма да падат, а реколтата ще бъде още по-изобилна.

Най-добрият тор за доматите 

Агрономът Ксения Давидова споделя, че за да приготвите ефективен тор, ще трябва да налеете 1 литър вода в спрей бутилка и да добавите 5 капки 2% салицилова киселина ( в случая се използва спиртен разтвор на салицилова киселина, а не познатия на всички аспирин, който съдържа ацетил-салицилова киселина). Полученият разтвор трябва да се напръска върху доматите и върху листата. Третирането трябва да се извършва в тихо време веднъж на всеки 3 седмици.

Как доматите влияят на холестерола?

Експертът подчертава, че салициловата киселина укрепва имунитета на градинските култури, отблъсква вредителите, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни фактори и спомага за увеличаване на добивите.

Агрономът отбелязва, че разтвор на салицилова киселина е полезен за стайни растения, както и за градински рози. Това лекарство е един от най-добрите стимулатори на цъфтежа и растежа.

За да съживите вехнещите стайни цветя, просто разтворете 20 капки 2% спиртен разтвор на салицилова киселина и 8 капки амоняк в 1 чаша вода. С получената смес напръскайте растенията лист по лист, съветва още експертът. 

Народни рецепти за торене на доматите

Домашните рецепти за подхранване на доматите са не по-малко ефективни от препаратите.

Маята е източник на достъпен азот, фосфор, калий и въглехидрати. В 1 литър топла вода разредете 1 гр суха или 50 гр прясна мая, добавете 1-2 ч.л. захар. За напояване полученият разтвор се разрежда в 5 литра вода.

Йодът укрепва на растенията и намалява риска от гниене и гъбички. Разсадът се подхранва еднократно с йоден разтвор преди засаждане на постоянно място. Една капка йод се разрежда в 3 литра вода.

Дървесната пепел е с високо съдържание на калий и фосфор, а също така съдържа калций и магнезий. Пепелта се добавя към дупките по време на засаждането или се полива с разтвор, приготвен от 2-3 супени лъжици дървесна пепел и 5 литра вода.

Вермикомпостът е органичен продукт, базиран на жизнената дейност на земните червеи, който съдържа основни макро- и микроелементи, фитохормони и хуминови съединения. За поливане на доматените насаждения използвайте течна форма на вермикомпост. За да се получи хранителен разтвор, 1 супена лъжица вермикомпост се разрежда в 10 литра вода.

Водородният пероксид не съдържа бактерии. Но този фармацевтичен продукт помага в борбата с патогенните микроорганизми, включително късната болест. За да приготвите разтвор за напояване, разредете 2 супени лъжици пероксид в 1 литър вода.

Яйчените черупки съдържат калций, фосфор, калий и силиций. Използвайте само черупки от сурови яйца. Счукайте черупките на 10 яйца и ги залейте с 3 литра вряща вода. Те се настояват за 5 дни. След това инфузията се филтрира и се използва за поливане веднъж на 2 седмици.

Банановите кори съдържат много калий, който е необходим за успешното отглеждане на разсад от домати. За да приготвите запарката, добавете 3 литра вода към корите на 2-3 банана. Оставете за 3 дни. Преди употреба се разрежда с вода в съотношение 1:1. Поливайте доматите веднъж месечно с този разтвор.

Какво трябва да направите, ако листата на доматите почернеят

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес