Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 1 чаша мляко и краставиците няма да имат прибиране

26 юли 2024, 12:09 часа

Краставиците са едни от най-популярните видове зеленчуци, които градинарите засаждат в градините си. Обикновено те имат голяма реколта, ако им бъдат осигурени всички необходими условия и се третират с подходящи подхранващи смеси. Те могат да бъдат различни: закупени или приготвени от самия градинар. Има един тор, който дори и начинаещ може да използва и да донесе много ползи на краставиците в градината му. Той се приготвя от мляко.

За да предотвратите пожълтяване на листата, падане на яйчниците и да удължите плододаване на краставиците до есента, можете да приготвите една проста подхранваща смес. За нея говори агрономът Ксения Давидова.

Наторете краставиците точно сега с това, за да е богата реколтата им

Смес от мляко за богата реколта от краставици 

За да приготвите този тор, ще ви трябват много малко съставки: 1 чаша прясно мляко, 1,5 грама борна киселина, 3 капки йод и 1 супена лъжица урея. Всичко това трябва да се изсипе в 10 литра вода и да се разбърка добре, докато всички продукти се разтворят напълно.

Млякото съдържа калций, калий, азот, мед, магнезий и фосфор, които са от съществено значение за доброто развитие на растенията. В допълнение, лактозата, съдържаща се в него, не може да бъде усвоена от никакви насекоми, поради тази причина такъв тор ще предпази и листата от атаките на вредители.

Йодът помага за подмладяване на лозята на краставиците, подобрява вкуса на самите плодове и повишава нивото на производителност. Уреята от своя страна съдържа много азот, което също повишава нивото на получените краставици, а борната киселина влияе на вкуса и помага за образуването на яйчниците. Благодарение на нейния състав, растението по-лесно понася сушата, а корените му стават по-силни.

Ще трябва да напръскате добре всяко листо от краставица с този разтвор. Важно е това да става рано сутрин или в ден, когато небето е облачно. В този случай слънцето няма да може да изгори листата и да нанесе щети на растението.

Млякото може да се използва и за поливане на краставици. Този тор ще помогне да се спасят краставиците от кореново гниене. Смесете 10 литра вода с литър нискомаслено мляко. Използвайте приготвения разтвор за кореново торене. За целта краставиците се поливат в корена като използваното количество е 0,5 литра на растение.

Как да поливаме краставиците в жегата?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес