Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

14 август 2024, 18:48 часа

През август градинарите вече берат плодовете на труда си - те прибират реколтата от домати, краставици и чушки. Но в края на сезона почвата вече е доста изтощена, така че не вреди подхранването храстите. Тогава плодовете ще бъдат възможно най-вкусни, сладки, сочни и ще узреят около седмица по-рано. Един тор може да се използва за поливане на градинските култури през август, за да се получи възможно най-богата реколта. Всички съставки е лесно да бъдат открити в арсенала на градинаря - необходими са само 4 компонента за приготвяне на тора.

Тор за удължаване плододаването на домати, чушки и краставици

За да приготвите тора, 100 грама жива мая (или 20 грама суха) се разбъркват в 5-литрова бутилка вода, добавят се 100 гр захар. Сместа се разклаща, като капачката на бутилката се завинтва предварително и съставът се оставя за един ден на топло място.

Защо опитните градинари забиват клечки за зъби в доматите?

На втория ден добавете 2 супени лъжици калиев хумат и същото количество суперфосфат в бутилката. Всичко това се разбърква старателно. Резултатът е хранителен концентрат, който ще осигури на растенията всичко необходимо. Разтворът трябва да се използва след разреждане с вода. За всеки 500 ml тор вземете 10 литра вода. Консумацията на тора е много икономична. Поливайте краставици, домати и чушки в корените с тор веднъж на всеки 2 седмици - и реколтата ще ви зарадва както с количеството, така и с вкуса си.

За нормалното образуване на домати и подобряване на тяхното качество, плодовете в края на юли и през август трябва да получат достатъчно количество калий. За да направите това, можете да използвате пепел (дървесна пепел) или калиев сулфат.

Дървесната пепел съдържа висок процент калий и много микроелементи, включително цинк и желязо. Съдържа всичко необходимо на доматите на този етап от развитието, с изключение на азот. Но растенията не се нуждаят от това сега: храстите вече са натрупали зелена маса, стъблата им са станали по-силни.

Преди да приложите тора, не забравяйте да полеете доматите с обикновена вода, така че пепелта да не повреди корените. Приготвянето на разтвора е изключително лесно - изсипете 1 чаша дървесна пепел в 10 литра вода, след което изсипете 1 литър от този разтвор под всеки доматен храст.

Можете също така да използвате калиев сулфат. За 10 литра вода вземете приблизително 20 гр (1 супена лъжица). Разбъркайте и нанесете приблизително 0,7-1 литра тор на всеки храст.

Кои естествени торове помагат за богата реколта от домати?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес