Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво задължително се пръска пиперът?

15 август 2024, 19:44 часа

Въпреки че родината на пипера е много далеч – тропическите части на Америка, най-разпространеният сорт пипер в Русия и Украйна, който се отличава със сладък вкус – т.нар. камба, е наричана в тези страни български пипер. И пиперът наистина е традиционна част от кухнята ни – използва се в салати, туршии, ястия и като подправка – особено лютивият пипер, съдържащ алкалоида капсаицин, който му придава лютия вкус.

Познат е като изключителен източник на витамин С, много по-богат е на този витамин от цитрусите, които спрягаме като източник на витамина. Камбата, капията, сиврията, чорбаджийската чушка са най-разпространените типове пипер, които се отглеждат в страната. За богата реколта обаче са нужни правилни грижи. Сред тях са торенето и пръскането против болести и вредители. С какво задължително се пръска пиперът, за да се развива правилно, за да е предпазен от болести и вредители и за да даде много плодове?

С какво задължително се пръска пиперът?

Ако сте решили да отгледате сами пипер, важно е да знаете кога и с какво е задължително да го напръскате, за да се радвате на богата реколта, която да се отплати за труда ви. Най-важно е да осигурите липсата на бактерии и спори на заболявания по растенията, което означава, че пръскането е не само при наличие на заболяване и вредители, но най-вече е профилактично.

Профилактиката е важна, защото тя не позволява да се наложи да лекувате растенията. Първото пръскане обикновено започва, след като разсадът бъде поставен в почвата. То цели именно предпазване и профилактика. Важно е да осигурите пръскане с препарати, които ще предпазят пипера от най-опасните за него заболявания и вредители – листните  въшки, маната, вертицилийното увяхване, краставичната мозайка. Кои са подходящите препарати ще разберете лесно, ако се консултирате със специалистите във всяка една агроаптека.

Бърз начин за сеене на пипер, който ще ви спести много усилия

Важно е да спазите дозировката и начина на прилагане, за да бъде ефективен избраният препарат, като цялата тази информация ще откриете обикновено на опаковката, а в случай, че липсва, ще ви помогнат от мястото на закупуване. Не се притеснявайте да задавате въпроси, тъй като правилното приложение ще предпази пипера и ще и помогне за богата реколта.

Следващите пръскания също можем да наречем профилактични, но е възможно да се прилагат и при нужда – ако пиперът страда от болести или ако е засегнат от вредители. Най-важните от тях са:

  • По времето, през което се формират първите яйчници.
  • По времето, когато се образуват плодовете.
  • По времето на цъфтежа и най-вече в неговото начало.

Когато се информирате с какво задължително се пръска пиперът, важно е да знаете, че болестите, които нападат пипера са много, неприятелите са малко, но именно срещу вредителите трябва да предприемете крути мерки, тъй като те са онези, които могат да унищожат реколтата напълно. Нападнат от вредители, пиперът бързо бива тотално унищожен, като загубите достигат плашещите 90%.

Болестите също са опасни, но те далеч не причиняват толкова много щети. Сред вредителите, които трябва да не допуснете на всяка цена, са известните ни листни въшки, които нападат много култури, а не само пипера. При пипера листните въшки нападат върховете на младите растения, за да се хранят, което води до свиване на листата и спиране на растежа. Това обаче не е най-големият проблем.

Заедно с отрицателното въздействие върху растежа и развитието на растенията листните въшки причиняват и други щети – създават опасност от пренасяне и разпространение на опасни вирусни заболявания, които листните въшки пренасят – краставична мозайка, жълта шарка. Необходими са ви химически средства за защита от листните въшки и за борбата с тях. Сред препаратите, които ще ви препоръчат в агроаптеките, са много и различни търговски наименования, като точният избор оставяме на вас.

Златни правила за отглеждането на пипер, които всеки градинар трябва да знае

Методи за борба с бактериалните заболявания по пипера

Сред най-честите бактериални заболявания, които засягат пипера, са бактериалните листни петна и брашнестата мана. Влажният климат и честите дъждове водят до бактериалните петна, които лесно се разпознават по образуване на кафяви петна по листата, последвано от тяхното опадване и след това от гниене на пиперките.

Може да използвате естествен фунгицид на основата на мед като листен спрей, който се прилага по хлад – рано сутрин или късно вечер. От полза ще е и премахването на заразените листа, за да не допуснете болестта да се принесе и по здравите части от растенията. Важно е и да не мокрите растенията и най-вече листата им по време на поливане. Полива се само в корена, тъй като мокрите листа са по-уязвими на заболяването.

Що се отнася до брашнестата мана, важно е да предпазите растенията от допълнителна влага, като ги засадите на достатъчно разстояние, за да има добра вентилация. Ако това не е достатъчно, пиперките се третират с фунгицид, за да се спасите от това често заболяване по пипера.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес