Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

20 май 2024, 16:33 часа
Реклама

Веднага щом видите, че растенията са започнали да образуват пъпки, е време да ги подхраните. От този момент до края на цъфтежа може да торите с минерални торове веднъж на всеки 1-2 седмици или еднократно да използвате органика.

Как да подхранваме цветята?

Главно фосфорът и калият осигуряват буйния, дълготраен цъфтеж. Ето защо трябва да изберете минерални или органични торове с високо съдържание на тези елементи.

Можете да подхранвате растенията по два начина: кореново и листно. В първия случай хранителната смес се излива в почвата до самия корен, във втория листата се напръскват обилно. При това, минералните торове се използват във всеки от вариантите, докато органичните торове са подходящи само за кореново подхранване.

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Минерални торове

Можете да изберете един от следните разтвори и да го използвате веднъж на 1-2 седмици до края на цъфтежа или да ги редувате по желание.

1. По 10 г суперфосфат и калиев сулфат разтворете в 10 литра вода и полейте растенията в корена. Сместа е достатъчна за около 1 кв. м цветна леха.

2. Разредете 1 чаена лъжичка калиев монофосфат в 10 литра вода и полейте растенията в корена (достатъчно за 1 кв. м) или напръскайте обилно листата.

3. Подходящи са и торове с равни части азот, фосфор и калий - особено ако не искате да се затормозявате с подробности.

Органични торове

Естествени торове са подходящи за многогодишни растения. Но за едногодишни - например петуния, невен, астра и латинка, е по-добре да не ги използвате. Използването на органична материя за тези растения води до обратния ефект - бави цъфтежа.

1. Разтворете 1 литър птичи тор в 20 литра вода и оставете сместа на топло 10-14 дни. Разредете 1 литър от приготвения разтвор с 10 литра вода и полейте растенията на корен. Този обем е достатъчен за около 1 кв. м цветна леха.

2. 1 кг угнил кравешки или конски тор се разрежда с 5 литра вода. Сместа трябва да престои една седмица на топло, като от време на време се разбърква. Готовият концентрат се разрежда с вода в съотношение 1 към 3. Полученият разтвор се излива на корена - по 1-1,5 л на растение.

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Захар

Използването на този хранителен продукт помага за насищане на зеленото тяло с глюкоза. За да получите хранителна течност, разтворете малко захар (1 супена лъжица) във вода (1 л). Получената сладка вода се полива в корена на цветето. Можете да наторявате растението така не повече от 1-2 пъти месечно.

Утайка от кафе

Насищането на почвата в саксията с този хранителен материал допринася за нейната рохкавост и дишане. Това торене прави почвата по-кисела. Идеално е за азалии, лилии, гладиоли, рози.

Портокалова кора

За да се получи хранителна течност, скълцаната суровина се залива с вряла вода (съотношение 1 към 3) и се оставя 24 часа на тъмно място. С готовата настойка се полива коренът на цветето. Може да се използва и за листно подхранване.

Мая

Маята съдържа много фитохормони, витамини и полезни микроелементи. Освен това е богата на аминокиселини. Тя е отличен стимулатор на цъфтежа. Разтворете суха мая (10 г) и малко захар (1 ч. л.) в топла вода (1 л). Разтворът се държи на топло 6 часа.

Люспи от лук

За да направите подхранваща течност, сварете люспите (50 г) във вода (2 л). С готовата отвара се пръскат саксийните растения лист по лист.

Птичи изпражнения

Можете да подхранвате домашните растения за техния богат цъфтеж с разтвор от пресни птичи изпражнения (50 г на 0,5 л вода), престоял 10 дни и разреден с вода в съотношение 1 към 20. Фикусите, палмите и монстерата особено харесват такова подхранване.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес