Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба на ремонтантни малини през ноември - трябва ли да се прави

19 октомври 2024, 15:46 часа

Ремонтантните малини, както всяко друго растение, се нуждаят от правилна грижа, за да зарадват градинаря с максимален добив. Един от важните моменти в грижата за ремонтантните сортове на тази ягодоплодна култура е подрязването.

Първо, е важно всеки градинар да знае какво представляват ремонтантните малини. Това е сорт малина, който се различава от обикновените сортове малими по това, че дава две реколти: първата през юли-август, а втората през септември-октомври. Такива малини се считат за по-устойчиви на болести и студове от обикновените малини, затова и грижата за тях се отличава от тази за обикновените сортове на тази култура.

Резитба на ремонтантните малини през есента - тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

Правилното подрязване е един от важните елементи в грижата за ремонтантните малини. Целта на подрязването е да се отстранят стари, болни или повредени клони и да се насърчи растежа на нови, здрави издънки, които ще дадат реколтата през следващата година. Но трябва ли подрязването да се извършва през ноември. Според градинарите с опит, отговорът зависи от конкретната ситуация.

Подрязване на ремонтантни малини през ноември - кога е необходимо

Ако вашите малини понасят добре зимата и не се нуждаят от допълнителен подслон, тогава можете да ги подрежете през ноември. В този случай трябва да премахнете всички издънки след втората реколта, както и слабите, повредени и малки клони. Основното нещо е да не прекалявате, тъй като ремонтантните малини трябва да останат силни и здрави.

Ако вашите малини не издържат много добре през зимата, по-добре е да ги подрежете през пролетта. В този случай можете да премахнете само повредени и стари клони, но оставете издънките от втората реколта до пролетта, когато се отрязват до здрава пъпка. Това ще позволи на вашите малини да оцелеят по-добре през зимата и да дадат нова реколта през следващата година. Във всеки случай резитбата е важен момент в грижата за растенията.

Правилно извършеният процес позволява да поддържате цъфтящия вид и продуктивността на малиновите храсти.

Опитните градинари напомнят, че всяко растение е индивидуално и преди подрязване си струва да се проучат характеристиките на самия сорт по отношение на неговия растеж, развитие и плододаване. 

Подмладяване на малини през есента - как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес