Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба на ремонтантни малини през есента - тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

18 октомври 2024, 17:49 часа

Процесът на резитба на ремонтантни малини се различава от резитбата на конвенционалните сортове ягодоплодни. В случая е важно процедурата да се извърши правилно, за да не се нанесе навреда на растенията преди настъпването на студеното време.

Ремонтантни малини: резитба през есента

Ремонтантните сортове малини се отличават с факта, че дават две реколти годишно. Първата се събира през пролетта, а втората през есента, когато плодовете узряват по клоните на храста през първата година от живота му.

Подмладяване на малини през есента - как се прави 

С оглед на това есенното подрязване на този храст се различава по това, че след като плододаването приключи за втори път, надземната част на растението трябва да бъде напълно отрязана. В този случай обаче има един нюанс. Растенията, растящи в доста студени райони, нямат време да узреят напълно през сезона, следователно не е необходимо да премахват напълно надземните части.

Растението не се подрязва до корена. След есенната резитба трябва да останат клони с височина поне 10 сантиметра.

През втората година трябва да се извърши активно рязане на издънки, за да се стимулира растението да даде богата реколта.

Какво друго трябва да направите, за да подготвите правилно малините за зимата?

Подрязването на растението не е последната стъпка в подготовката му за студено време: то също трябва да се подхранва. Земята около него трябва да бъде почистена от плевели и резници, а също и мулчирана, за да запази влагата по-дълго.

За торене на малини можете да използвате:

  • угнил конски или кравешки тор, който е добър източник на хранителни вещества;
  • компост, който се препоръчва да се разпръсне на слой с дебелина 5-7 см;
  • разтвор от пилешки тор;
  • торф, смесен с дървесна пепел
  • мулчиране

Малините също изискват санитарна обработка срещу вредители и гъбични заболявания. Препоръчително е да направите това, преди храстът да загуби всичките си листа. За това се използват фунгициди, които се прилагат върху самото растение и върху почвата около него. 

Мулчирането предпазва кореновата система на растението от силни студове, ако върху почвата няма постоянна снежна покривка. Като мулч може да се използва слама, сух хумус и нарязана кора. Ако е необходимо, осигурете защита от мишки, като добавите свежи борови иглички към мулча. Мулчът се изсипва около растението в слой с дебелина 8 см или повече в северните райони. В същото време е много важно да премахнете мулча през пролетта, веднага щом снегът се стопи.

Препоръчва се храстите да се покрият добре през есента, преди да настъпят силни студове. Това не е необходимо да се прави във всички случаи, но само ако малините са без бодли (в противен случай те ще станат плячка за мишки). Също така си струва да го покриете за зимата, ако се очакват много силни студове или ако изобщо не се очаква сняг. За тези цели клоните се огъват до една трета от височината и се покриват със смърчови клони. Освен това се препоръчва клоните да се огъват при температура най-малко +10 ° C, тъй като те ще станат много крехки от студа.

Торене на малините през октомври - защо е важно и как се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес