Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реколтата на доматите ще бъде 2 пъти по-богата, ако ги торите така

20 юни 2024, 09:02 часа

За да получите обилна реколта от домати, не трябва да забравяте за торенето. Доматите се считат за придирчиви зеленчуци, поради което при отглеждането им е необходимо да се следват важни агротехнически правила. След засаждането на разсада в почвата, не забравяйте за поливането, връзването, плевенето, защитата от болести и разбира се - за торенето. 

Реклама

Как да се торят домати за богата реколта?

След засаждане на доматите в почвата, те трябва да се полеят с тор, за да се стимулира растежа на кореновата система. Също така, за да се развият добре нискорастящите домати, е необходимо да се увеличи листно-стъблената маса. Препоръчителна е употребата на комплекс с 15% - азот, 7% - фосфор, 7% - калий.

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

Можете също да използвате всеки минерален комплексен тор. Важно е само съставът да има приблизително същото съотношение. Имайте предвид, че трябва да има два пъти повече азот. За първото подхранване на нискорастящи домати можете да използвате разтвор от оборски или птичи тор. 

Разредете 25 милиграма от избрания комплексен тор в 10 литра вода. Полейте доматите с вече приготвения разтвор. Един храст изисква 0,7 - 1 литър от течността. След торене повърхността на почвата трябва да се разкопае. Това се прави, за да могат корените да дишат и да получават достатъчно въздух.

Градинарите с опит също препоръчват мулчиране за 3 пъти по-богата реколта. Използвайте слама или суха трева. Достатъчно е слоят да бъде с дебелина 3-4 сантиметра, за да се предпази кореновата система от прегряване.

Грижа за доматите през юни

Основната грижа през юни е връзването на растенията, така че растящите стъбла да имат достатъчна опора и да не се счупят под тежестта на плодовете. Можете да завържете стъблата на доматите към опори с помощта на меко въже, плат или найлонови чорапи, което ще позволи на растението да расте стабилно. Редовната проверка на състоянието на опорите и допълването на мулча предпазва доматите от счупване от вятъра, прекомерно изсушаване на почвата и развитие на плевели.

Важна задача на грижите през юни е и премахването на листата, които са в контакт с почвата. Благодарение на това ще предотвратите гъбични и бактериални заболявания. Долните листа са особено податливи на инфекция и трябва да се отстраняват редовно, за да се осигури здравословно развитие на доматите. Също така си струва да се отървете от странични израстъци , така наречените пасинки, които се появяват между листата и основното стъбло. Премахването на тези издънки подобрява циркулацията на въздуха и позволява на слънчевата светлина да навлезе в растението за по-добър растеж.

През юни не трябва да забравяте да поливате редовно доматите. Ако юни е сух, препоръчително е растенията да се поливат 2-3 пъти седмично с около 10-20 литра вода на квадратен метър. Ако юни се окаже дъждовен, можете да ограничите поливането до 1-2 пъти седмично, в количество около 5-10 литра на квадратен метър.

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите
 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес