Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разсад краставици в кофички – ето какви груби грешки правим

24 февруари 2024, 10:11 часа
Реклама

Ниското качество на краставиците в търговската мрежа, съчетано с високата цена и често високото съдържание на нитрати, са сред основните причини притежателите на педя земя да се замислят дали да не отгледат сами краставиците за свежите и любими летни салати. Това има редица предимства, сред които естествено е спестяването на средства, но като че ли от най-голямо значение е фактът, че знаете с какво торите и пръскате зеленчука, както и че постигате вкус, който си спомняте от детството и който няма нищо общо с този на краставици, пътували до България от далечни страни.

За да отгледате краставици обаче, ви е нужен разсад, който често се отглежда в кофички. Ако сте начинаещи градинари с малък или никакъв опит, нормално е да търсите информация как се отглежда разсад краставици в кофички, както и самите краставици на по-късен етап. Начинаещите ентусиасти, решили да отгледат разсада си, а не да си закупят готов, допускат груби грешки, които могат да провалят добрите им намерения сами да отгледат краставиците си, както и да ги лишат от реколта. Информираността относно най-често допусканите грешки при отглеждане на разсад краставици в кофички помага те да бъдат избегнати.

Кога е най-добре да се сее разсад за ранни домати?

Разсад краставици в кофички – най-често допускани грешки

1.       Направихте ли дупки на дъното на кофичките, в които ще отглеждате разсада? Липсата на такива и на дренажна система са сред най-честите грешки при отглеждане на разсад в кофички, допускани от начинаещи градинари.

2.       Отглеждането на разсада на неподходяща температура може да коства реколтата ви. Важно е да знаете каква е оптималната температура и да се придържате към нея, за да си гарантирате доброто развитие на разсада. За успешно покълване на разсада температурата трябва да бъде около 25 градуса. Следете градусите в помещението с разсада и при необходимост коригирайте с отоплителен уред. Не позволявайте разсадът  да преживее стрес в резултат на рязка смяна на температурата. Не го изнасяйте на терасата, не сменяйте местоположението му в студа, не го местете дори в помещение, в което температурата е различна от тази, с която растението е свикнало.

Какви грешки правим при отглеждане на разсад домати?

3.       Грешен момент на засаждане – засаждане на разсад в земята на открито, когато все още е студено или се очаква застудяване, може да доведе до измръзването му. Анализирайте добре цялата информация относно времето, което предстои, до която достигнете, изберете ден за засаждане в земята и заровете семената, от които ще отгледате разсада, в саксиите 14 дни по-рано. Ако твърде рано отгледате разсад от семена, той е готов, а вън вали сняг, със сигурност няма да постигнете добри резултати.

Докато стане разсадът, добре е да допълните и обогатите знанията си относно отглеждане, торене, поливане и грижи за вече захванатия разсад. Подобно на всички култури, краставиците предпочитат определени торове, определена честота на поливане, определен тип почва. Ако искате добра реколта, ще трябва да научите предпочитанията на този вкусен и полезен зеленчук и да се съобразите с тях.

Има много информация по темата онлайн, може да се консултирате със специалисти, от които закупувате торове и препарати, както и да потърсите съвет от приятел, който има опит в отглеждането на краставици. И все пак имайте едно на ум със съветите от приятели, тъй като е възможно районът, в който те отглеждат краставиците, да се намира в другия край на България и да се различава като климатични  особености, почва и прочие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес