Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости трикове, с които петуниите ви ще цъфтят като луди

03 юни 2024, 13:57 часа
Реклама

Петуниите са красиви и много популярни декоративни растения. Въпреки че отглеждането им не е много сложно, си струва да запомните няколко правила, които ще накарат балкона или градината ни буквално да потънат в цветя.

Петуниите цъфтят през пролетта и лятото, поради което са толкова често избирани за декорация на балкони или градини. Предлагат се в много цветове, като най-популярните са червено, лилаво, бяло и розово.

Допълнително предимство на тези растения е фактът, че те не изискват сложни грижи. Въпреки това си струва да запомните няколко прости правила, за да се насладите на буйни цветя от април до октомври.

Още: Туртите ще са пълни с цветя цяло лято, ако ги полеете с ТОВА

Как да се грижим за вашата петуния?

Сурфиниите нямат специални изисквания, могат да се справят и на леко засенчено място, но определено предпочитат слънчеви места. Също така си струва да се грижите за защитата на цветята от вятъра.

Най-добре е да изберете дълбоки саксии и да изсипете напр. керамзит на дъното, за да осигурите подходящ дренаж за растението. Най-добре е почвата, в която растат, да е леко кисела и пропусклива, с рН от 5 до 5,5.

Растенията трябва да се поливат два пъти на ден - сутрин и късно следобед. Колкото е по-голямо, толкова повече вода има нужда, а липсата на необходимото количество бързо се забелязва по падането и слепването на листата.

Още: Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Ключът за цъфтеж е правилният тор

Петунията не трябва да се подрязва, просто системно премахвайте избледнелите цветя. Въпреки това, за да растат пищно през целия сезон, също си струва да се уверите, че са правилно подхранени. Най-добре е да използвате торове, предназначени за тези цветя, които съдържат всички хранителни вещества, необходими за щастливи петунии.

Един от начините за ежедневно торене е разреждането на препарата с вода, но най-добре е да използвате определен тор, съобразен с препоръките на производителя.

Още: Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Но също толкова ефективно можете да използвате лимонтозу. Както вече казахме, петуниите обичат кисела почва, затова лимонената киселина ще км даде нужният тласък! Разредете 4 с.л. лимонтозу в 1л вода и полейте своите саксийни растения.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес