Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

11 юли 2024, 09:13 часа

Тиквичките се нуждаят от голямо количество хранителни вещества през юли, тъй като през този период те активно цъфтят и дават плодове. Ако подхраните растенията точно сега, това ще ви позволи да постигнете високи добиви, без да използвате допълнителни трикове.

През втория летен месец всеки сорт тиквички се нуждае от фосфор, калий, магнезий, калций, молибден, бор и манган. Тези хранителни вещества се съдържат в пепелта, но има различни видове от този тор, така че трябва да разберете от какво ще се нуждае културата.

Идеалният тор за тиквичките през юли е този

Торене на тиквичките през юли за богата реколта

Опитните градинари използват пепелта, останала след изгаряне на картофени върхове, за хранене на тиквички. Съдържа 20% калий, 8% фосфор и 32% калций, поради което торът ще покаже своята ефективност още след първата употреба. Ако не разполагате с този вид пепел, можете да я направите от слънчогледови или брезови стъбла.

За да приготвите тора, добавете 1 кг пепел към 10 литра вода, оставете течността да кисне поне три часа. След това изсипете 3 литра от сместа под всеки храст от тиквички. Приложението на торове може да се комбинира с поливане.

Градинарите, които вече са използвали този тор, съобщават, че той е от полза за всеки сорт тиквички.

Важно: Тиквичките не се нуждаят от много обилно поливане, но почвата в лехата не трябва да пресъхва. Веднага след появата на яйчниците растенията трябва да се поливат поне веднъж седмично, но при горещо време поливането трябва да стане още по-често.

Правилно поливане на тиквичките

Правилното поливане на тиквичките е ключът към добрата реколта.

Тиквичката е топлолюбив зеленчук, който не обича студена вода. Ето защо, поливайки ги с хладка вода от кладенец, рискувате напълно да провалите всичките си усилия в грижата за тази култура.

Когато студената вода проникне в топла почва, възникват следните проблеми:

  • бавен растеж на тиквичките;
  • растението спира да дава плод, което означава, че не можете да разчитате на добра реколта през този сезон.

Поливането на тиквички трябва да се извършва с вода със стайна температура и затова се препоръчва предварително да напълните варел с вода и да го оставите в градината под слънцето. Водата се загрява и утаява, което я прави подходяща за по-нататъшно поливане на зеленчуци.

По време на плододаването също трябва напълно да се откажете от употребата на хербициди. Всичко, което се изисква от градинаря, е да контролира честотата на поливане на тиквичките, като изключи преовлажняването и засушаването на почвата.

Колко често трябва да се поливат тиквичките?

Това е друг важен и популярен въпрос. Важно е да запомните правилото: почвата винаги трябва да остане умерено влажна. Оптималната честота на поливане е 2 пъти седмично. Не се препоръчва зеленчукът да остане дълго време в суха почва, на чиято повърхност вече са се образували пукнатини.

През лятото, при горещи условия, около 5-8 литра вода трябва да се излеят под храстите с тиквички наведнъж. Все пак не прекалявайте и поливайте ежедневно или през ден. В този случай почвата (а също и вашата култура) се пренасища с влага, което означава, че тиквичките преминават през процес на гниене. Освен това, както вече узрелите култури, така и току-що оформените зеленчуци гният.

Само хитрите градинари пръскат тиквичките 2 пъти месечно с това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес