Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е 2 пъти по-богата

02 август 2024, 15:36 часа

Градинарите с опт знаят как да постигнат плододаване на краставици и домати до късна есен с помощта на един достъпен и лесен за приготвяне тор. През август те разчитат на торене с дрожди.

Най-добрият тор за домати и краставици през август

Този естествен тор е не само стимулатор на растежа, но и повишава устойчивостта на градинските култури към болести и вредители. За разлика от закупените от магазина химикали, това торене гарантира богата екологично чиста и здрава реколта от сочни и вкусни плодове.

Само 5 капки от това и доматите ще растат като луди 

За приготвянето на тора са ви необходими следните съставки:

  • мая - 200 гр;
  • вода - 1 литър;

Начин на приготвяне и употреба: Залейте маята с топла вода. Покрийте съда с разтвора с капак и оставете на топло място за 3 часа. След появата на голям брой мехурчета, което е индикатор за ферментационна активност, изсипете получения състав в 10-литрова кофа. Работният разтвор се разрежда с 9 литра топла вода. Изсипете 1 литър дрожден тор под всеки храст. Повтаряйте това торене не повече от веднъж месечно.

Торенето с живи дрожди увеличава добива на краставици и домати, а също така прави плодовете по-сочни, сладки и ароматни.

Ползи от торенето с мая

Торенето с мая е отличен начин за наторяване както на зеленчуци в градината, така и на градински и стайни растения. От тази съставка се приготвят торове, които всеки градинар може да използва и да се увери в ползите им. Химическите препарати убиват не само паразитите или гъбичните заболявания, но и микрофлората на растението имат кумулативна функция, тоест натрупват се в плодовете или в почвата. При торене с мая този негативен ефект отпада.

Дрождите в маята принадлежат към специална група гъби - Saccharomycetes - които съдържат голям брой ефективни микроорганизми. Те от своя страна влияят на бързото разграждане на органичните компоненти в почвата, спомагат за насищане на кореновата система на растението, което се тори, а също така го предпазват от паразити и болести, произхождащи от почвата.

Можете дори да поливате растенията с обикновена мая, която домакините използват при печива. Тази съставка не само изпълнява защитна функция, но и стимулира растежа на растението. В допълнение, дрождените торове насърчават доброто вкореняване на растенията и възстановяването на кореновата система, ако е била повредена.

Маята е богата на протеини, микроелементи, витамини (главно група В), въглехидрати и минерали, които са полезни за растенията. Струва си да се отбележи, че дрождите, а именно гъбичките, които са нейна основна съставка, са много устойчиви, така че не трябва да се смесват или добавят към почвата с други торове, например оборски тор или прясно окосена трева, птичи тор. Тези торове взаимно неутрализират ефектите си, пречат на нормалното развитие на растенията или просто не дават очаквания резултат.

Какво да направите, ако листата на доматите почернеят?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес