Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно поливане на пипера: Съвети за сочни и сладки чушки

04 август 2023, 11:44 часа

Правилното поливане е от съществено значение при отглеждането на пипер. Опитните градинари споделят своите тайни за постигане на месести и сладки чушки. В следващите редове ще ви разкажем как да поливате пипера правилно и с какъв течен органичен тор да го подхранвате, за да се наслаждавате на богата и вкусна реколта.

Реклама

Температура на водата

Избягвайте да поливате пипера със студена или твърде гореща вода, тъй като това може да навреди на растението. Идеалната температура на водата е умерено топла, която не шокира кореновата система. За постигане на оптимални резултати, поливайте чушките на всеки 3-4 дни, особено по време на топлите летни дни.

Тайни за отглеждане на добра реколта от чушки

Приготвяне на тор

Пиперът обича обилно подхранване. За приготвянето на течен органичен тор за пипера, ще ви бъдат необходими три основни съставки: коприва, оборски тор и пепел. Този тор предоставя на растението всички необходими хранителни вещества, които му помагат да се развива здраво и да даде обилна реколта.

За приготвянето на течния органичен тор ще ви трябва 100-литров варел. Смесете в него 4 килограма коприва, 1 кофа оборски тор и 10 супени лъжици пепел. Добавете достатъчно вода, за да запълните останалият обем на контейнера. Оставете сместа да постои за около 24 часа, след което течният органичен тор ще бъде готов за употреба.

Градинарите разкриват най-добрата ГРИЖА за чушките в домашната градина

Когато органичният тор е готов, започнете да го поливате внимателно около кореновата система на пипера. Посветете време на всеки корен, като полеете точно един литър от сместа на всеки от тях. Това ще осигури достатъчно хранителни вещества и вода за растението, което ще се отрази положително на развитието и качеството на чушките.

Следвайте тези съвети и се наслаждавайте на вкусни и сочни чушки. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес