Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане и торене на розите през септември - ето как се прави

02 септември 2024, 18:14 часа

За да ви радват розите с красотата си през следващата година, през есента те се нуждаят от подходящи грижи. Затова си струва да обърнете внимание на основните техники в грижата за тях - поливане и торене.

Грижа за розите през есента - поливане и торене

Важно е да запомните, че през есента не трябва да забравяте за вредителите: борбата с тях винаги е в ход. Лечението може да се извърши с подходящите препарати.

През септември техниката на поливане се променя. Няма нужда да поливате често, но е важно да увеличите обема на водата. Също така се уверете, че влагата не попада върху самите растения. В противен случай рискът от развитие на заболяване се увеличава. За да се осигури качествена грижа, някои листа трябва да бъдат премахнати - това се отнася най-вече за долните листа. Но издънките трябва да се прищипят.

Розите ще цъфтят до есента, ако през авгус ги полеете с това

По отношение на подхранването могат да се използват, както специализирани формулировки, така и други торове. Често се избират калиев магнезий (30 грама на храст), суперфосфат (до 50 грама на растение) и калиев сулфат (15 грама на храст).

През есента това цвете се нуждае от фосфор и калий, които помагат да се противопоставят на болести и студ, в допълнение към подобряването на узряването на дървесината.

Сушата и ниските температури са стресиращи за растението, фосфорът ще повиши устойчивостта му. Неговото значение през есента и зимата е неоспоримо.

Калият е необходим за формирането на цветовете. Плодовете на розите са като шипки и растението се нуждае от тях за пълноценен растеж. В допълнение, подхранването на рози с калий през есента повишава зимната издръжливост на този храст. Това е особено необходимо за региони със студени зими.

Подготвяйки се за зимата, розите се нуждаят от торене два пъти през есента:

  • в края на август - септември (веднага след цъфтежа);
  • в края на септември - октомври.

Торовете се разтварят във вода и след това се избира методът на торене.

Листното подхранване не е толкова ефективно и е по-приложимо при минералните торове. През есента ефективността на това торене е минимална.

За кореново подхранване се използват готови комплексни торове за предзимно време. Предлагат се под формата на гранули или течност. Гранулираните, постепенно разтварящи се, проникват в почвата и са по-ефективни с удълженото си действие. А течните се усвояват по-бързо и по-добре.

Гранулите се разпръскват върху почвата или се вкопават в нея. Друг вариант - на 15 см от стъблото се прави кръгла бразда, която се пълни със смес от торове и черна почва. Това е традиционен метод, гарантиращ че желаните вещества се разтварят постепенно.

Ако въвеждате сухи гранули, първо ги вкарайте в почвата с помощта на гребло и след това не забравяйте да ги поливате. В противен случай растението няма да получи никакви хранителни вещества. За да се презареди, торът трябва да се разтвори във вода.

Ако розите не цъфтят, направете това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес