Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливайте краставиците с тази напитка и реколтата им ще е двойно по-богата

25 юли 2024, 14:05 часа

Краставиците изискват постоянни грижи и внимание. Като се има предвид, че те са доста капризно растение, трябва да знаете всички тънкости в грижата за тях. На първо място, зеленчукът се нуждае от почва, пълна с ценни минерали; съответно, краставиците трябва да се торят правилно, за да получите висококачествена реколта. Експертите не препоръчват използването на различни „химикали“, защото има по-ефективно и естествено средство, което повишава имунитета на растението и му помага да расте по-бързо. 

Напитка, която гарантира богата реколта от краставици

За целта градинарите с опит използват „жива бира“, тъй като съдържа много азот, фосфор, калий, желязо, магнезий и други ценни минерали. В резултат на това след поливане с тази напитка цъфтежът на зеленчуците се подобрява.

След поливане на краставиците - ето какво точно трябва да направите

В случая най-добрият вариант е безалкохолната напитка. Но преди да полеете краставиците, трябва да отворите бирата и да изчакате газта да излезе. Разредете бирата с вода в съотношение 1:10 и използвайте получения разтвор за поливане. 

Ефективността на тази напитка в случая се дължи на съдържанието на дрожди в нея. Те имат следните полезни ефекти:

  • Насищат почвата с полезни микро- и макроелементи, които често липсват на растителните организми. Това са силиций, сяра, манган и др.
  • Насърчват растежа на зелена маса.
  • Ускоряват развитието и растежа на кореновата система, подобрява преживяемостта на разсада.
  • Увеличават продуктивността.
  • Ускоряват началото на плододаването.
  • Подобряват вкуса на плодовете.
  • Укрепват имунитета на растенията.
  • Отблъскват някои насекоми вредители, например листни въшки.
  • Предотвратяват появата и развитието на болести като сиво гниене или брашнеста мана.

В случая на краставиците се отразява добре и торенето с мая. За да приготвите подходящ тор, вземете 200 гр прясна или както я наричат ​​още пресована мая, натрошете я на ситно. Поставете в съд и добавете 10 литра загрята вода. Разбъркайте, докато парчетата се разтворят. Оставете сместа да ферментира три-четири дни. Разбърквайте сместа всяка вечер и сутрин. Поливайте краставиците с приготвената течност директно в корена по протежение на навлажнена почва.

Добра рецепта за подхранване на краставици с мая в оранжерия или в градината по време на цъфтежа - разтворете малко пакетче суха мая в 2,5 литра топла вода.

Препоръчително е да добавите 2 гр аскорбинова киселина; Това ще намали броя на безплодните цветя. Сместа се оставя да ферментира 3,5-4 часа. По време на процеса тя значително се увеличава по обем, така че е по-добре да вземете по-голям контейнер. Готовият концентрат трябва да се разреди по следния начин - чаша от него се разтваря в кофа вода. След това напръскайте обилно храстите.

Краставиците няма да имат прибиране с този тор

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес