Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

30 юни 2024, 10:48 часа

Празни цветя или окапващи цветове - много градинари се сблъскват с този проблем при отглеждане на краставици, домати, чушки и тиквички.

Реклама

Опитният градинар Елена Литвинова съобщава, че можете да предотвратите този проблем, като използвате торове, които намаляват стреса в растенията. Според нея празни цветя или слаби плодници върху доматите се образуват поради липса на фосфор или прекомерна топлина в оранжерията.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

При високи температури опрашването не протича нормално и това се отразява негативно на количествотто и качеството на добивите. За целта опитният градинар препоръчва един ефективен тор. 

Тор за по-богата реколта от домати

Той се приготвя от следните съставки:

  • 1 литър мляко (за предпочитане кисело);
  • 1 пакетче суха мая;
  • 5 супени лъжици захар;
  • 20 капки йод.

Изсипете млякото в 10-литрова кофа, разредете маята в него, добавете захар и разбъркайте. Оставете да се кисне 1-2 часа на топло място. Добавете 9 литра вода и йод.

Поливаме доматите в корена веднъж на 2 седмици. След това торене растенията ще се съживят пред очите ви, няма да боледуват и реколтата ще е по-богата

Съвет: торенето с този разтвор е полезно не само за домати, но и за други култури (особено краставици и чушки). Схемата за поливане е същата.

Други торове за доматите

Пепелта се счита за един от най-добрите естествени торове за домати по време на цъфтеж и давае на плодове. Доматите се торят с пепел по няколко начина. Можете просто да поръсите пепел под мулча по време на цъфтежа на доматите или когато плодовете се появят за първи път (шепа на храст). Или направете суспензия от пепел: добавете половин литър пепел към 10 литра вода, разбъркайте и напоете. Можете да направите инфузия - в този случай суспензията ще бъде по-малко концентрирана (160 грама пепел на 10 литра вода).

В допълнение, дървесна пепел в малки количества може да се добави директно към почвата при засаждане на семена или под формата на екстракт. За да направите това, изсипете 1 чаша пепел в около 8 литра вряща вода и оставете за 24 часа. Прецедете запарката и полейте растенията от корен. Пепелта съдържа калций, калий, фосфор и желязо. Всички елементи са изключително полезни за много растения и доматите не са изключение.

Йодът е не само народен лек за подхранване на домати, но и добър начин за борба с мана. Ето защо градинарите често практикуват този естествен тор за домати по време на цъфтеж и плододаване. За да приготвите тора, ще ви трябват 4 капки алкохолен разтвор на йод за 10 литра вода. Поливайте доматите с този разтвор, като отделяте по 2 литра за всяко растение.

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес