Полейте ябълките с това в края на юни и плодовете ще станат по-едри от всякога

13763
Полейте ябълките с това в края на юни и плодовете ще станат по-едри от всякога
Снимка: iStock

В края на юни плодовете на ябълковото дърво започват активно да увеличават масата си, така че за добър добив дървото се нуждае от голямо количество хранителни вещества. Ако през този период правилно подхранвате ябълковото дърво, ще можете да получите големи, сочни и сладки ябълки дори от най-претенциозните сортове.

Най-добрият тор за ябълките през юни

Отличен юнски тор за ябълкови дървета ще бъде нитроамофоската, която е комплексен тор, съдържащ не само азот, но и калий и фосфор. Именно тези микроелементи са необходими за активния растеж на ябълките.

10 причини да ядете ябълки всеки ден

Разредете 2 супени лъжици нитроамофоска в 10 литра вода, разбъркайте течността и след това започнете да поливате. За всяко овощно дръвче ще ви трябват 10 литра разтвор. Ако ябълковото дърво е все още младо, тогава са достатъчни 5 литра тор.

Не е необходимо да се прилага повторно торене, тъй като нитроамофоската в тази доза съдържа количеството хранителни вещества, което ще бъде достатъчно до края на плододаването на ябълковото дърво. Разтворът може да се използва и за други овощни дървета, например круши, сливи, кайсии и др.

Грижа за ябълковото дърво

По време на горещини и суши младите ябълкови дървета трябва да се поливат поне 2-3 пъти седмично. Нормата на поливане за млади ябълкови дървета е приблизително 10-15 литра вода на дърво.

През първата година е необходимо незабавно да се премахнат вредните насекоми от растението, в противен случай те ще започнат да ядат млади листа. Ако има листни въшки, всеки засегнат лист се третира с разтвор на сапун за пране. За целта ви трябват 50 гр настърган сапун за 10 литра вода. Преди зимата младото дърво се покрива с тръстика, клони или специален материал, покривен филц. Това трябва да се направи след падането на листата. За да се предпазят корените от замръзване, кръгът на ствола на дървото се покрива с 6 см слой от паднали листа или оборски тор.

В близост до растението не трябва да има плевели. Кореновата система обаче се развива много бързо през първата година, така че разхлабването не трябва да бъде твърде дълбоко. Това ще повреди корените. Плевелите трябва да се отстраняват възможно най-често, тъй като те извличат полезни микроелементи от земята. Хербицидите не трябва да се използват за убиване на тревата, тъй като те ще навредят на разсада.

Торенето със специални съединения също е важно. Ако вече са били добавени торове в дупката по време на засаждането, няма нужда да правите това през следващите 2-3 години. Можете сами да направите тор като смесете 20 грама амоняк, 20 гр калиева сол, 50 гр суперфосфат, няколко килограма хумус. Най-добре е торенето да се извършва през пролетта, преди появата на пъпките. В периода на плододаване обработете цялата площ в близост до дървото с този субстрат.

Подрязвайте ябълковото дърво през пролетта. При извършване на тази процедура навън трябва да е поне 8 градуса. Ако се очаква замръзване, по-добре е да не се подрязва. Отстраняват се всички изсъхнали и мъртви клони. Ако това не бъде направено, ябълковото дърво ще губи енергия за лечението им.

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден


 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com