Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полейте доматите с това в началото на август, за да са месести и сладки

23 юли 2024, 11:27 часа

Доматите започват да узряват през последната третина на лятото. През този период обаче градинските култури все още се нуждаят от защита от болести и опасни насекоми, както и от хранителни вещества. Липсата на  правилната грижа през август е изпълнено със загуба на значителна част от реколтата. Въпреки това, ако градинарят тори растението правилно, няма да има проблеми. Освен това качеството на реколтата ще бъде много високо. Има няколко важни препоръки, които ще трябва да се спазват в първите дни на август.

Торене на доматите през август

През третия месец на лятото градинските култури се нуждаят особено от калиеви и фосфорни компоненти. Първият тор ще ускори узряването на плодовете, а вторият ще направи зеленчуците по-вкусни и годни за дългосрочно съхранение.

Никога НЕ засаждайте доматите и краставиците до този плод

Така през август си струва да използвате тор, който съдържа както калий, така и фосфор. Идеалният вариант е калиев монофосфат. Също така има смисъл да се използват калиев сулфат, суперфосфат и различни минерални комплекси. Плодовете, които ще бъдат събрани в бъдеще, ще бъдат много сладки и вкусни. 

За торене на доматите през август можете да използвате дървесна пепел или калиев сулфат. Дървесната пепел съдържа висок процент калий и много микроелементи, включително цинк и желязо. Тя съдържа всичко необходимо на доматите на този етап от развитието, с изключение на азот. Но растенията не се нуждаят от него на този етап: храстите вече са натрупали зелена маса, стъблата им са станали по-силни.

Преди да приложите тор, не забравяйте да полеете доматите с обикновена вода, така че пепелта да не повреди корените. За да могат доматите да станат големи и да узреят бързо, те трябва да се торят правилно през август

Приготвянето на разтвор от дървесна пепел е толкова изключително лесно:

  • Изсипете 1 чаша дървесна пепел в 10 литра вода и разбъркайте добре.
  • След това изсипете 1 литър от този разтвор под всеки доматен храст.

Можете също така да използвате калиев сулфат:

За 10 литра вода вземете приблизително 20 гр (1 супена лъжица) калиев сулфат. Разбъркайте и нанесете приблизително 0,7-1 литра тор на всеки храст. За да получите голяма реколта от домати, е достатъчно да извършите това торене само веднъж през август.

Жегата няма съсипе доматите, ако направите това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес