Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покриване на лозята през есента - кога и как се прави

21 октомври 2024, 15:30 часа

За да получите реколта богата реколта от грозде, трябва да се грижите за лозята през цялата година. Правилната подготовка на растението за зимуване е особено важна. Един от важните етапи на тази подготовка е покриването на лозята за зимата.

Кога и как е най-добре да покрием гроздето през есента?

Подготовката на гроздето за зимата започва в средата на есента, когато листата започнат да падат.

Оптималното време за покриване на гроздето е първата половина на октомври, когато през нощта температурата падне до +5 градуса. Необходимо е да се покрие преди настъпването на трайни студове.

Лекар: Гроздето може да отключи тези заболявания при хората над тази възраст

Преди да покриете гроздето, е необходимо да подготвите растението. Отрежете всички листа и прищипете храста за опора. Отстранете всички вредители и изсушени плодове. След това отрежете гроздето до нивото на ниските леторасти и оставете 3-4 дръжки, на които са разположени зърната.

За подслон се използват различни материали:

  • Горната част от стар матрак или дървена кутия, пълна с листа и суха трева.
  • Кърпи или одеяла, сгънати на няколко слоя.
  • Специални калъфи от нетъкан материал.

Покрийте насажденията плътно, за да предотвратите проникването на мразовит въздух вътре. Не забравяйте да закрепите покривалото, за да не го издуха вятърът. Трябва да се отбележи, че ако във вашия район рядко има големи студове, покриването на гроздето може да не е необходимо. Това важи най-вече за южните райони, където зимите не са много тежки.

Покриването на лозовите насаждения през есента е много важна процедура, която помага да се запази растението от замръзване и други неблагоприятни зимни условия.

Други грижи за лозовите насаждения през есента

Най-важната от тези грижи е резитбата. Резитбата на лозата трябва да започне 2-3 седмици след падането на листата. Обикновено листата на гроздовите храсти започват да падат 2-3 седмици след прибиране на реколтата, но ако все още има много листа, останали по време на рязане, те могат да бъдат отстранени ръчно.

Препоръчва се да се подрежат тези храсти, които градинарят планира да защити от замръзване. Обикновено тези дейности се планират за втората половина на октомври или началото на октомври; на юг резитбата на гроздето може да се извърши от края на октомври до края на ноември, в зависимост от метеорологичните условия.

По-удобно е да се режат непокрити сортове грозде през пролетта, тъй като през зимата някои издънки могат да получат механични повреди от тежестта на падналия сняг или измръзване. Грозде през есента: основи на подрязване за начинаещи. За подрязване на гроздови храсти се препоръчва да подготвите остър, чист инструмент.

Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес