Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подредена и красива градина: Дейности, които да не пропускате ТОЗИ месец

30 ноември 2023, 18:33 часа

Времето вече застудя и ако все още не сте подготвили вашата градина – побързайте, защото няма много време. Ето с какви дейности е добре да се захванете.

Как да подготвите градината за зимата?

1. Едногодишни цветя с корен

Едногодишните цветя са перфектно допълнение за всяка пролетна градина. Най-вероятно не искате да изкоренявате тези растения в края на сезона, но е добре за вашата градина и си заслужава. За да извлечете максимума от едногодишните си растения, веднъж вкоренени, добавете ги към компостната купчина. Ако искате да избегнете тази дейност – заложете на многогодишни и вечнозелени растения.

Поддържайте двора си красив и през зимата

2. Защитете вашите растения

Трябва да приберете по-нежните растения, които не могат да издържат на слана, на топло и закрито. Когато подготвяте зеленчукови градини за зимата, можете да използвате градинарско руно, за да увиете деликатните растения във вашата градина. По-крехките растения трябва да бъдат прикрепени към колове. Цялата тази подготовка е ключова за добрата защита.

3. Подредете градината

Отстранете всички нежелани вещества от компостната си купчина и отрежете многогодишните растения до нивото на почвата. Почистете добре градината, но не прекопавайте почвата прекалено много, защото ще премахне цялото така естествено гниене, което помага за образуването на защитен горен слой.

Страхотни ЗИМНИ цветя за вашата градина

4. Изчистете градината си от плевели

Почистете добре плевелите в градината си през зимата, защото през пролетта ще ви създадат много проблеми. Издърпвайте ги добре, с корена. Може да използвате и препарати, но изберете нещо, което е по-малко вредно за околната среда и имайте предвид, че може да повлияе на растежа на съседните ви растения.

5. Добавете органични материали

Добавете мулч към вашите растения, за да бъдат добре защитени. Това е екологичен метод за градинарство, ако изберете правилните материали. Покриването на вашите градински лехи с по-дебел органичен материал като мулч или дървени стърготини може да помогне за предотвратяване на измръзване на растенията, като същевременно намали ерозията на почвата от валежите.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес