Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подобрете ПОЧВАТА в градината: Успешните градинари съветват

31 август 2023, 18:37 часа

Всеки градинар си мечтае за перфектна и плодородна почва, но случаят не винаги е точно такъв. Градинската почва често трябва да се коригира в зависимост от това какво искате да отглеждате. Градинската вар е точно това, което ще ви помогне и ще даде тласък на растенията.

Градинската вар променя химическия състав на почвата по начини, които могат да помогнат на някои растения да растат по-добре, но могат да навредят на други. Продължете да четете, за да научите повече за препоръките от добрите градинари.

Какво е градинска вар?

Има различни видове вар и не всички са предназначени за озеленяване. Варът, предназначен за използване в градината, е етикетиран като "градинска вар". Той е изработен от варовик, смлени скали или доломит. Доломитовата вар се различава по това, че съдържа калий и магнезий. Варът повишава нивото на рН на почвата.

Градинар разкри домашен градински мехлем за подрязване на дървета

Кога почвата има нужда от вар?

Това дали вашата градина има нужда от вар, зависи от нивото на рН и от растенията, които отглеждате. Повечето зеленчуци, плодове и декоративни растения виреят в почва с ниво на pH между 5,5 и 6,5. Ако рН във вашата градина не е в тези граници, най-вероятно растенията няма да растат много добре.

Може също да искате да коригирате pH на почвата, когато отглеждате едролистни хортензии, чиито цветове могат да станат розови, лилави или сини в зависимост от pH.

Почвата с рН 5,5 или по-ниска се счита за кисела. Това са почвите, които могат да се възползват от градински вар. Тъй като варът повишава нивото на pH на почвата, корените на растенията са по-способни да абсорбират хранителни вещества от почвата.

Как да създадем здрава градинска почва

Ако рН на почвата ви е висока, не е добра идея да добавяте вар и да я правите още по-висока. Защото важните хранителни вещества ще са още по-трудни за усвояване на растенията.

Тествайте pH на почвата си

Най-добрият начин да разберете дали имате нужда от градинска вас, е да тествате почвата си, преди да я променяте. Така ще разберете и дали имате изобщо нужда от градинска вар. Можете да използвате рН метър, за да получите приблизителна стойност, но предимството да преминете към пълен почвен тест е, че тогава ще получите и препоръки за количествата вар, както и други добавки и хранителни вещества, които може да добавите.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес