Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подхранете пипера с ТОВА за изобилие през лятото

06 август 2023, 13:00 часа

Отглеждането на пипер изисква внимание и грижи. Ако желаете да се наслаждавате на сочни и вкусни чушки през цялото лято, е важно да се обърне специално внимание на тяхното подхранване и защита. Опитните градинари препоръчват един съвсем необичаен, но ефективен метод за отглеждане на едър и месест пипер - използването на обикновено мляко.

Реклама

Мляко за едър и месест пипер

Млякото е изключително полезно както за растенията, така и за почвата. Подхранването с мляко на пипера не само ги предпазва от вредители и болести по листата, но и помага за образуването на големи и плътни плодове. То образува защитен слой върху листата на растението, който ги предпазва от вредители и гъбички. Освен това млечният разтвор значително повишава микробиологичната активност на почвата, което подобрява нейната плодородност.

Подхранете пипера с тази зърнена култура и реколтата ще е нечувано богата

За приготвянето на разтвора се използва пълномаслено мляко, което се счита за най-ефективното. Необходимите съставки са 10 литра вода, 500 ml мляко и 15 капки йод. Те се разбъркват добре, а след това течността се оставя да постои около 20 минути.

Кога и как да ползваме мляко?

Млякото се прилага на пипера като листно подхранване, най-добре малко преди плододаването. Пръскането трябва да се извърши рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова силно и растението ще може по-лесно да абсорбира полезните вещества.

След такова подхранване, чушките растат като луди

Важно е да обърнете внимание не само на листното подхранване с мляко, но и на общата поддръжка на растението. Почвата трябва да бъде плодородна, за да осигури нужните хранителни вещества на пипера. При необходимост може да се приложат допълнителни органични или минерални торове. Редовното поливане също е от съществено значение за здравословния растеж на пиперите. Следвайки тези съвети, скоро ще се радвате на вкусни и хранителни пипери през цялото лято.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес