Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подготовка на оранжерията за зимата

07 октомври 2023, 18:33 часа

Оранжерията е ценен ресурс за градинарите, позволявайки им да отглеждат топлолюбиви култури през цялата година. Въпреки това, оставянето на оранжерията без надзор през есента може да доведе до проблеми с болести и вредители, които могат да застрашат бъдещите реколти. Ето няколко важни стъпки, които трябва да следвате, за да подготвите оранжерията си за зимата и за успешното отглеждане на растения през следващия сезон.

Премахнете растителните остатъци

Почистването на останалите растителни остатъци е първата и най-важна стъпка. Изсъхналите стъбла и листа на растенията могат да станат място за скривалище на болести и вредители. Ако тези остатъци останат в земята през зимата, те могат да заразят новите растения следващия сезон. Затова е важно да изсушите стъблата и листата и да ги използвате по различни начини. Можете да ги изгорите в печка или варел, или да ги заровите в градината, където болестите няма да се разрастват. Тази процедура помага да се поддържа здрава среда в оранжерията.

Не ги оставяйте да замръзнат: Как да съхраните саксийните растения за зимата?

Изкопайте почвата

Изкопаването на почвата в оранжерията е втората важна стъпка за подготовката преди зимата. Тази процедура помага да се унищожат вредителите и болестите, които могат да се крият в почвата. Изкопайте почвата без да разбивате нейните бучки, което ще позволи на земята да замръзне по-добре през зимата и да унищожи вредителите. Този метод е ефективен начин за предотвратяване на развитието на болести и вредители през следващия сезон.

Дезинфекция с фитоспорин и водороден прекис

Дезинфекцията е третата и последна стъпка за подготовка на оранжерията. Можете да използвате фитоспорин за обработка на оранжерията през есента. Този продукт помага да се унищожат почвените бактерии, които могат да заразят растенията следващия сезон. Обработката с фитоспорин не е опасна за околната среда, но трябва да се извършва в облачно време или привечер, когато слънцето е слязло под хоризонта.

Вижте как да се отървете от белокрилките в оранжерията

Освен фитоспорин, можете да използвате и водороден прекис за дезинфекция на оранжерията. Смесете оцет и водороден прекис в дълбок съд и оставете сместа да престои една седмица при стайна температура. Този разтвор ще има силни окислителни свойства, които ще предотвратят развитието на вредни бактерии. Тази методика е икономична и ефективна за дезинфекцията на оранжерията.

Планиране на Бъдещите Засаждания

След като сте извършили всички необходими стъпки за подготовка на оранжерията, може да планирате бъдещите засаждания. Размислете къде и какво сте засадили през този сезон, и как да разположите новите насаждения, за да постигнете оптимални резултати. Планирането на ротацията на културите в оранжерията е важно, за да предотвратите натрупването на болести и вредители.

Заслужава ли си да инвестираме в оранжерия?

Следвайки тези съвети, вие ще подготвите оранжерията си за зимата и ще създадете благоприятни условия за успешното отглеждане на растения през следващия сезон. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес