Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овошките, които НЕ трябва да се засаждат през есента

10 септември 2024, 23:07 часа

Някои градинари засаждат овошки и храсти през есента, така че да цъфтят през пролетта. Не всички дървета и храсти обаче могат да бъдат засадени, тъй като някои от тях не понасят есенното засаждане. Сред градинарите има мнение, че есента е благоприятно време за засаждане на разсад, но това не е универсално правило.

Какви дървета не трябва да се засаждат през есента?

Костилковите дървета, които не се вкореняват добре през есента, са череши и сливи. Те понасят изключително лошо есенното засаждане, тъй като се нуждаят от много повече време и топлина, за да се вкоренят. Ако климатът е студен и температурата на въздуха рязко спадне, дърветата просто няма да оцелеят.

Овошките, които трябва да засадите през есента

Същото важи и за топлолюбивите култури - праскова и кайсия. Дори и при липса на сурови зими с резки температури под нулата, по-добре е да се отложи засаждането им до пролетта, защото има голям риск дърветата просто да не се вкоренят.

Какви дървета могат да бъдат засадени през есента?

Но за засаждане през есента можете да изберете устойчив на замръзване разсад - това са круши и ябълкови дървета. Можете също да засадите офика или ядки през есента. Градинарите често засаждат ягодоплодни храсти. Това може да бъде цариградско грозде, касис. Предимствата на засаждането през есента са, че храстите започват рано да вегетират и се адаптират много по-добре при есенно засаждане.

Кoи дървета се нуждаят от грижи през есента?

За да се подготвят за зимата, за някои дървета са необходими специални грижи през есента. Сухите клони трябва да се отрежат, за да могат дърветата да концентрират енергията си върху здрави части. Стволовете трябва да бъдат почистени от лишеи и мъх.

За да укрепите кореновата система, не забравяйте за есенните торове. Фосфорът и калият са най-добри в това отношение. И за да не изсъхнат корените през зимата, те трябва да се добавят преди настъпването на слана.

При костилковите дървета (череши, сливи, кайсии) е необходимо да се използват препарати срещу гъбички и насекоми, които презимуват в кората на дървото. Правилната грижа през есента ще помогне на дърветата да оцелеят по-лесно през зимата и да растат по-добре през пролетта.

Дефицит на магнезий при овошките - 5 признака, които го издават

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес