Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на гъби в градината: Този метод дава 100% ефективност

29 септември 2024, 16:18 часа

Отглеждането на гъби в домашна градина става все по-популярно и благодарение на съвременните методи можете да се радвате на почти сигурен успех. Ключът към обилните реколти е изборът на място, адаптирането на субстрата и използването на подходящия мицел. Ето как да създадете идеални условия за отглеждане на гъби в градината в няколко лесни стъпки.

Какви гъби могат да се отглеждат в градината?

През последните години готовите мицели от горски видове, като манатарки и пачи крак, стават все по-достъпни и могат да бъдат закупени в различни градински магазини. Отглеждането на тези гъби в домашна градина е възможно, но изисква спазване на определени условия. Горските гъби се нуждаят от присъствието на подходящи дървета, като смърчове, борове или брези, защото те образуват симбиотична връзка с тях. Това означава, че тяхното развитие зависи от връзката с корените на тези видове, които им осигуряват хранителни вещества, а в замяна на това гъбите помагат на растенията да усвояват по-добре вода и минерали.

Още: 12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

Ако обаче градината ви няма подходящи дървета, отглеждането на диви гъби ще бъде трудно и дори невъзможно. В такива ситуации си струва да се обмислят други видове, които не изискват микориза. Популярните опции включват гъби, които могат да се отглеждат почти през цялата година в оранжерии или специални помещения за отглеждане. Алтернатива са гъби стриди, които са лесни за отглеждане и могат да се отглеждат върху специални субстрати или дървени стърготини. Отличават се с интензивен вкус и ценни здравословни свойства.

За по-амбициозните градинари отличен вариант могат да бъдат гъбите шийтаке, познати от азиатската кухня. Отглеждането им изисква повече работа, особено осигуряването на подходяща влажност и температура. Те растат най-добре върху дървени трупи, които имитират естествената им среда.

Отглеждане на гъби в градината - ръководство стъпка по стъпка

Още: Каква е тайната на най-вкусните гъби на фурна

При диворастящите гъби е изключително важно да се създадат условия, които наподобяват естествената им среда. Мицелът на тези видове изисква присъствието на дървета като борове, дъбове или смърчове. Субстратът трябва да бъде обогатен с торф или дървесна пепел. За нанасяне на мицела най-често се препоръчва да се направят 5-6 дупки, разположени равномерно около ствола на дървото, на разстояние около 30-50 см от него. Всяка дупка трябва да бъде около 10-15 см дълбока и 10 см широка. Този размер осигурява достатъчно пространство за мицела, а равномерното разпределение помага на гъбите да се развиват по-добре. Грижата се свежда до наблюдение на влажността на почвата и нейното поливане, особено в периоди на суша. Дивите гъби започват да дават плодове 2-3 години след инокулацията.

Гъбите най-често се отглеждат върху специален субстрат, приготвен от оборски тор, торф или компост. Субстратът трябва да е добре разоран и влажен. Мицелът на гъбите се разпределя равномерно върху повърхността на субстрата и след това се покрива с тънък слой почва или специален субстрат. Този вид най-често се отглежда на закрито, тъй като след прилагане е важно да се поддържа влажност и да се контролира температурата, която трябва да бъде около 15-20°C. Ако решите да отглеждаме гъби на открито, най-добре е да го направим в края на пролетта, особено през май и юни. Тогава температурите се движат в рамките на изискванията на тези гъби и опасността от измръзване е минимална. Важно е също избраното място да е полусенчесто, а субстратът да е достатъчно влажен, което благоприятства развитието на мицела.

От своя страна стридите могат да се отглеждат върху слама или дървени стърготини. Ръжено-пшеничната слама или стърготини от широколистни дървета трябва да се накиснат за 24-48 часа и след това да се хвърлят в гореща вода за около час, за да се отстранят вредителите. След като изстине, се смесва с мицела и се поставя в найлонови торби с дупки. Торбите трябва да се съхраняват на сенчесто място и защитени от вятър. Гъбите от стриди дават плод само след няколко седмици и продължават няколко месеца.

Гъбите Шийтаке трябва да се отглеждат върху дървени трупи, за предпочитане от твърди широколистни дървета като дъб или бук, защото те осигуряват дълготраен субстрат за растежа на мицела. Дървените трупи трябва да са с дължина приблизително 1-1,5 метра и диаметър 10-15 cm. Преди нанасяне на мицела, трупите трябва да се пробият на интервали от 10-15 см, като се направят дупки с дълбочина около 3-5 см. Мицелът се вкарва в тези дупки и след това се запечатва с восък, който помага за поддържане на влагата и предпазва от инфекция от други гъбички. Дърветата шийтаке започват да дават плодове след 6-12 месеца, а трупите могат да произвеждат гъби в продължение на няколко години.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес