Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята ще започне да изсъхва, ако не направите това навреме

08 октомври 2024, 19:19 часа

Орхидеята е много капризно растение и може да започне да изсъхва дори в идеален субстрат. Но за да предотвратите изсъхването на това растение, трябва да извършите една процедура навреме.

Защо орхидеята изсъхва?

Ако орхидеята започне да съхне дори във висококачествен субстрат, най-вероятно той не е бил подменян дълго време. Дори идеалният субстрат се влошава с времето. Препоръчително е да подменяте субстрата на всеки две до три години. Това обаче може да стане само когато на растението няма цветове.

Също така е изключително важно субстратът да не е твърде плътен; корените на орхидеите се нуждаят от въздух. Друга често срещана причина за изсъхването на орхидеите е прекомерната употреба на торове.

Сокът от този плод е най-добрият лек за болната орхидея

Неопитните градинари трябва да използват само специални торове за орхидеи в строго съответствие с инструкциите.

Грижа за орхидея по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж грижата за орхидеите се свежда до следните правила.

Когато орхидеята цъфти, тя трябва да се полива обилно. Цветето обича топла вода и затова си струва да го поливате под душ, чиято вода ще бъде 35 градуса. Излишната влага се отстранява, така че растението да не изгние.

В периода на цъфтеж трябва да използвате тор. В магазините се продават специални торове за орхидеи. Те трябва да се добавят към почвата в определено количество, така че да няма твърде много от тях.

В момента на цъфтежа растенията не могат да бъдат презасадени, тъй като ще окапят всички цветя и пъпки. За дългосрочен цъфтеж на орхидеята се опитайте да я оставите на едно място. Тези прости правила ще ви позволят да удължите периода на цъфтеж на растението и да се насладите максимално на този процес.

Как да се грижим за орхидея след цъфтежа?

Знак, че орхидеята е прецъфтяла, е изсъхнало и почерняло стъбло. Необходимо е да се изреже до основата. През този период грижата за растението се свежда до намаляване на поливането. Цветето може да се полива или пръска отгоре. Ако има нужда от презасаждане на цвете, след засаждането му в нова саксия, то трябва да бъде преместено на ново място. Това е единственият начин орхидеята да цъфти отново. Дори цветето да не бъде засадено отново след цъфтежа, то може да загуби способността си да цъфти отново. Симптомите за това могат да включват пожълтели или увехнали листа, както и липса на дръжка. В този случай орхидеята също трябва да бъде преместена на ново място.

Всеки път след цъфтежа саксията с орхидеи трябва да се премести на хладно място, където температурата не надвишава 18 градуса. След цъфтежа идва времето за почивка на орхидеята за 7-8 седмици. През този период можете внимателно да разрохкате почвата, така че да има повече достъп на кислород до корените. В този случай не трябва да докосвате корените. През този период е изключено прилагането на торове в почвата. В периода на покой цветето отново ще образува пъпки и растението ще бъде готово за нов етап на цъфтеж.

Защо пожълтяват листата на орхидеята?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес