Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята ще цъфти с години, ако я поливате така

12 октомври 2024, 09:32 часа

Орхидеята е цвете, което може лесно да бъдат поддържано живо и процъфтяващо, ако се грижите за правилно за него. Но тези красиви цветя могат да бъдат чувствителни към температурни колебания и влага. Затова експертът Мили Дърбак разказа как да ги поливате, така че да живеят дълго.

Правилно поливане на орхидеята

„Поддържането на последователен график за поливане и осигуряването на подходящ дренаж е жизненоважно за предотвратяване на гниенето на корените на орхидеята“, казва специалистът.

Защо пожълтяват листата на орхидеята? 

Според нея през лятото орхидеите трябва да се поливат доста често, около два пъти седмично, но през зимата това трябва да се прави много по-рядко. За да проверите дали почвата е суха, можете да поставите молив или клечка. Ако горните два сантиметра са сухи, това означава, че трябва да се полива.

Не трябва обаче да поливате орхидеите отгоре, тъй като това може да доведе до преполиване и също така да повреди нежните листа. По-конкретно, експертите от Polhill Garden Center смятат, че повечето растения имат полза от така нареченотп долното поливане.

„Напояването на растенията отгоре може да причини много проблеми и да навреди на здравето на растенията, като отслабени растения, намален цъфтеж и намалена фотосинтеза. Някои състояния включват ръжда, която пречи на фотосинтезата и се появява като кафяви пустули по долната страна на листата. Брашнестата мана може да намали растежа и цъфтящи растения и се появява като прахообразно вещество върху листа, стъбла и цветя“, обясняват те.

Ето защо експертите съветват да поливате растенията в точното време на деня, за да предотвратите и намалите броя на подобни инфекции през годината.

В същото време Мили препоръчва да поставите орхидеи в банята.

„Банята е идеално място за орхидеи поради високите нива на влажност и ниските нива на светлина. Тези фактори отразяват средата, която орхидеите предпочитат, създавайки перфектния баланс за оптимален растеж. Поставянето на орхидеи в банята не само подобрява естетическия вид, но и но също така насърчава по-свеж външен вид." и здравословен въздух в помещенията", отбелязва експертът.

Поливането е най-добре да се осъществява по следния метод:

  • Поставете саксията в по-голям празен съд;
  • Поливайте с лейка, така че водата във външния съд да се издигне до половината от височината на почвата в саксията;
  • След 2-3 минути извадете от водата;
  • Оставете водата да се отцеди и поставете цветето обратно.

Има и други начини за насищане на това екзотично цвете с влага. Опитни производители на цветя казват, че при ежедневно пръскане на субстрата растението цъфти през цялата година. За да направите това, трябва да пръскате почвата малко по малко, като избягвате капки вода да попадат върху точката на растеж на листата. През лятото 1-2 кубчета лед могат да се оставят върху субстрата не повече от веднъж седмично.

Орхидеята ще започне да изсъхва, ако не направите това навреме

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес