Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята и зимната грижа за нея, за да се чувства добре

15 януари 2024, 16:15 часа

Орхидеята допълва чудесна всеки интериор, затова трябва да се стараете и да полагате необходимите грижи за нея. През зимата светлината се променя, както и продължителността на деня, така че ако отглеждате своята орхидея на перваза – може би трябва да направите корекции и да я преместите, ако е необходимо.

Южен прозорец може да е по-светъл поради голи дървета и слънцето, което е по-ниско в небето. Внимавайте за слънчево изгаряне, като преместите растението или добавите прозрачна завеса, за да намалите светлината.

Орхидеята и най-добрата грижа за нея

По-късите дни и мрачното време в много части на страната могат да накарат растенията да произведат меки израстъци, които са по-податливи на вредители и болести. Някои орхидеи няма да цъфтят, ако не получават достатъчно светлина. Ако е нужно използвайте лампа за допълнителна светлина през зимата.

Орхидеите растат по-бавно през зимата и ще се нуждаят от по-малко вода и торове. Намалете наторяването до два пъти месечно наполовина. Проверявайте редовно влажността на почвата. Поливайте на половина в сравнение с лятото.

Ако забележите ТОВА - значи има проблем с орхидеята

Загубата на влажност в резултат на принудително нагряване на въздуха може да се отрази на вашите орхидеи. А през зимния сезон редовно се използват отоплителни уреди, които изсушават въздуха. Затова не забравяйте да овлажнявате, подходяща влажност е между 60-75% .

Може да използвате овлажнител или да изпробвате изпитан и верен метод - да поставите саксии с орхидеи върху подноси с камъчета, които са пълни с вода.

Зимата е студена, така че не поставяйте орхидеите на места, където стават течения. Ако пъпките започнат да падат от съцветието на Phalaenopsis, първото нещо, което трябва да подозирате, е течение. Не поставяйте растения близо до прозореца.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес