Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Органични и неорганични семена: Основните разлики, които всеки градинар трябва да знае

15 октомври 2024, 14:53 часа

Когато започнете собствена градина, има толкова много различни трикове и съвети за отглеждане на цветя, плодове и зеленчуци. Важна тема, която градинарите трябва да знаят, са разликите между органичните и неорганичните семена. Днес ще имате възможност да разберете повече, благодарение на собственика на Albion Gardens и ландшафт експерт на House Digest - Пег Алой.

Според Алой основната разлика между органичните и неорганичните семена е вида на растението, от което са произлезли семената. „Органичните семена се произвеждат от растения, които са наторени с естествени и нехимически торове и не се използват химически пестициди“, казва Алой. „Химическите торове, пестицидите и хербицидите могат да оставят остатъци върху растенията и в почвата, които от своя страна оказват влияние върху семената, но тези остатъци обикновено се елиминират, след като растението достигне зрял размер.“

Защо е важна разликата между органичните и неорганичните семена?

Още: Какво трябва да знаете за маслата от семена

Органичното градинарство може да бъде предизвикателство, особено когато се опитвате да държите вредителите далеч от вашите растения и продукция. Въпреки това има много други фактори, които допринасят за една органична градина. Дори и с много съвети за създаване на собствена органична градина, може да е трудно да разберете откъде да започнете. Да знаете дали вашите семена са органични, или не, е важна първа стъпка, според Алой.

„За градинарите, които се интересуват от органични, устойчиви градински практики, познаването на произхода на семената е важно. Въвеждането на неорганични семена, които може да са били изложени на химикали, ще компрометира целостта на една органична градина чрез внасяне на токсини в почвата и въвеждане на семена, чийто генетичен състав може да е бил отрицателно повлиян от излагане на химикали.“

Предимствата и недостатъците на органичните и неорганичните семена

Още: Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

Опитвате се да вземете решение дали да използвате органични или неорганични семена във вашата градина? Според ландшафт експерта:

„Био семената често идват от най-здравите растения, защото те обикновено се събират, преди растенията да бъдат затрупани от вредители или болести: това означава, че органичните семена са силни. Въпреки това е доказано, че органичните семена растат в органични градински системи (почва, която не е бил изложен на химикали), така че те ще виреят най-добре в такава градина и има риск да не се справят толкова добре в почва, в която се използват химикали.

За градинарите, които се интересуват от наследствени сортове, е много по-лесно да намерят органични семена от наследство“, каза Алой.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес