Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните градинари спасяват така невена през есента

15 октомври 2024, 16:57 часа

Отглеждането на невен в градината има много предимства. Твърди се, че силният аромат на листа от невен отблъсква летящи насекоми, включително белокрилка и морковена муха, и растенията често се използват като придружаващи в зеленчукови градини, особено около домати. Невъзпрепятствани от техния аромат, пеперудите и пчелите са привлечени от цветовете на невена. Гледката на десетки пчели и пеперуди, пърхащи около тях, създава спиращо дъха шоу!

Вижте още: Торене на ягодите през октомври - направете го така, за да е двойна реколтата им следващата година

Невенът е лесно растение за отглеждане от семена и осигурява ярък цвят през целия вегетационен период. Растенията растат бързо и вие ще можете да се насладите на техните огнено оранжеви, жълти и червени нюанси от края на пролетта до есента. Притиснете назад всяка цветна глава от невен, когато изтече, за да насърчите нови пъпки през целия вегетационен период.

Докато невенът може да цъфти през цялата година в топъл климат, те са едногодишни и растенията ще умрат през зимата в хладен климат и след като са приключили с цъфтежа си в други райони.

Често срещани вредители и болести

Колкото и прекрасно да е отглеждането на невен в градината, никое растение не е без уязвимости. Невенът може да привлече два досадни градински вредителя, акари и охлюви . Охлювите особено харесват младите разсад, така че вземете подходящи мерки за борба с тях. Ако забележите паякообразни акари по невенчетата си, пригответе обикновен сапунен спрей и напръскайте растенията обилно отгоре и под листата.

В по-топлите райони невенът също може да бъде засегнат от мухъл и плесен. Ако растенията започнат да показват признаци на плесен, ранното и редовно третиране с екофунгицид може да контролира разпространението му.

Сушене на цветя от невен

Хубавото на изсушените глави от невен е, че им отнема много време, за да загубят живите си червени, оранжеви и жълти цветове. Берете цветни стъбла, когато цветята са напълно отворени, като изберете най-добрите, свободни от болести стъбла. Закачете малки китки стъбла с главата надолу в сухо и тъмно пространство, например в шкаф, и ги проверявайте редовно за признаци на мухъл. За да хванете листенца или цветове, които падат по време на процеса на сушене, покрийте цветята с хартиени торби, закрепени с клечки за дрехи.

Стъклени буркани с цветни сухи цветя или глави от семена правят доста сезонни декорации за масата. Можете също така да използвате изсушените венчелистчета и дори листата в попурито, за да му придадете аромат и цвят.

Как да спасим семена от невен през есента

Прищипването на мъртвите цветни глави от растенията ви позволява да запазите семената. Запазете поне пет цветни глави специално за семена, като не забравяйте да запазите поне една цветна глава от всеки цвят. Ако правите това в края на всеки вегетационен период, можете да имате безплатни невенчета в градината си за цял живот. Съберете отщипаните цветни глави и ги изсушете върху хартиена кърпа на закрито за една седмица, за да сте сигурни, че са напълно сухи. След това време поставете изсушените цветни глави в стъклен буркан за съхранение през зимата.

Когато дойде следващата пролет, разчупете изсъхналите цветни глави. Ще намерите безброй черни семена, всяко с дълга бяла опашка. Започнете със семената на закрито в края на зимата или ги разпръснете из градината си в началото на пролетта.

Вижте още: Пръскане на овошките през октомври - как е правилно да се прави

Така че тази есен отщипете няколко цветни цветни глави, преди вашите растения да умрат. Ще можете да се насладите на безплатни невенчета през следващия сезон от семената, които сте запазили, и още много сезони напред.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес