Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате какво ще се случи, ако заровите цяло яйце в градината

21 май 2024, 09:57 часа

Докато черупките от яйца обикновено се използват в градинарството заради техния богат на калций състав, практиката на заравяне на цели яйца в почвата е по-малко известна, но също толкова ефективна.

Реклама

Целите яйца осигуряват уникална комбинация от хранителни и органични вещества, които могат да обогатят почвата и да насърчат растежа на растенията. Ето какво ще се случи, ако заровите цяло яйце в почвата.

1. Осигурява хранителни вещества

Още: С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

Целите яйца са богат източник на основни хранителни вещества, включително азот, фосфор, калий, калций и сяра.

2. Доставя микроелементи с бавно освобождаване

Тъй като целите яйца се разграждат, те отделят хранителни вещества постепенно с течение на времето, осигурявайки продължителен източник на храна за растенията.

Още: Как се прави вкореняване на рози в саксия?

3. Подобрява почвата и микробната активност

Целите яйца допринасят за кондиционирането на почвата, като подобряват структурата на почвата и задържането на влага. Докато яйцата се разлагат, те привличат полезни почвени микроби, които разграждат органичната материя.

4. Регулира pH

Разграждането на цели яйца може да помогне за регулиране на pH на почвата чрез неутрализиране на киселинните или алкални условия. Този pH-балансиращ ефект създава по-гостоприемна среда за корените на растенията и подобрява усвояването на хранителни вещества.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес