Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятният ефект на разтвора с йод за вашата градина

19 август 2023, 15:00 часа

За опитните градинари е известна една тайна за постигане на прекрасен цъфтеж на всички цветя - разтворът с йод. Този магически разтвор може да направи чудеса за вашите растения. Но как се приготвя той и какви са неговите ползи?

Подготовка на разтвор с водороден пероксид и йод

Съчетанието на водороден пероксид и йод създава мощен смесителен ефект, който може да се използва за решаване на няколко градинарски предизвикателства:

Удвоете реколтата от домати с йоден разтвор

- Предотвратяване на бактерии

- Защита срещу кореново гниене

- Подпомагане на растежа

За да приготвите разтвора, смесете литър утаена вода, 1 капка йод и 1 мл водороден пероксид. Преди да полеете растенията, е добре да премахнете повредените листа. Освен това, е препоръчително да разкопаете почвата, за да осигурите приток на кислород към корените на цветята.

Йод в градината - митове и истини

Този разтвор с йод помага за предотвратяване на различни заболявания и има положителен ефект върху цъфтежа на растенията. Той също така насърчава по-доброто усвояване на азота, което подтиква зелената маса да расте бързо и здраво.

Използвайте разтвора с мярка

Важно е да бъдете внимателни с използването на този разтвор, тъй като неговата редовна употреба може да наруши кореновата система на цветята. Поливайте с разтвора не по-често от веднъж на месец, за да предпазите растенията си.

Йод – ключовата съставка при отглеждането на домати

Внимание: При попадане на разтвора върху листата, незабавно ги измийте с вода, защото в противен случай те може да изсъхнат

Ако искате да създадете наистина уникален градински рай с красиви и здрави цветя, опитайте този разтвор с йод. Спазвайки правилните пропорции и грижи, вие ще се наслаждавате на изобилно цъфтящи растения през целия сезон. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес