Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не засаждайте тези дървета в градината си, привличат мълнии

28 септември 2024, 19:45 часа

Когато засаждат дървета в градината си, опитните градинари знаят много добре, че трябва да се съобразят не само с особеностите в грижата за тях, но и с една особоност. Например способността на някои от тях да се превръщат в истински магнити за светкавици. Поради тази причина не трябва да засаждате определени дървета във вашата градина или в непосредствена близост до дома си. Това са дъб, топола и бор.

С кои дървета трябва да внимавате?

Дъб - въпреки факта, че това дърво е невероятно мощно и красиво, най-добре е да му се възхищавате в гората при хубаво време. Дъбът по-често от други дървета привлича мълнии. Ето защо определено не трябва да засаждате дъб до къщата си.

Всеки двор трябва да има поне 1 от тези 6 дървета

Топола - много хора засаждат това дърво близо до септична яма, тъй като тополата е способна активно да абсорбира огромни количества влага. Но рискът да бъдете ударени от мълния обаче е твърде голям, ако сте до топола.

Бор - това дърво също е като магнит за мълнии, така че засаждането му до дома е опасно. Също така си струва да се вземат предвид особеностите на кората: когато е ударена от мълния, тя ще се разпръсне на голямо разстояние и това може да причини допълнителни щети.

Има популярно поверие, че смърчът във вашата градина носи нещастие. Но въпреки това смърчът и всички иглолистни дървета са изключително предпочитани. Поради своята особеност иглолистните дървета не губят красотата си по всяко време на годината. Освен това въздухът в градината, където има иглолистни дървета, е много по-чист поради фитонцидите, отделяни от растенията.

И все пак, защо не можете да засадите бор в градината? Ако вярвате на суеверията, вярва се, че борът и смърчът могат да преживеят мъжете в къщата. Езотериката обяснява това с твърдението, че смърчът и борът са женски дървета. Тогава по същата причина брезите нямат място близо до къщите ни. Смърчът, засаден близо до къща, има отрицателен ефект върху реколтата.

Всички тези знаци обаче не са попречили на нашите предци да засаждат иглолистни дървета в дворовете си.

В православието смърчовите дървета се считат за специални дървета, защото те са тези, които са спасили Христос от чумата и са спечелили честта да останат вечнозелени дървета.

Дърветата, които не трябва да засаждате в двора си

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес